Osnovna Škola “Hugo Badalić” priredila kulturni program povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma

Autor: Čedo Todorović
Foto: Čedo Todorović

Slavonski Brod – Osnovna Škola “Hugo Badalić” u partnerstvu dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu su organizirali kulturnu manifestaciju povodom Svjetskog dana Roma. Kulturnoj manifestaciji su bili prisutni gdin Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskoga Broda, gđa. Irena Čugura-Čerić, ravnateljica Osnovne Škole “Hugo Badalić”, gđa Emina Berbić Kolar, prodekanica za razvojno-stručni rad dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu, Sanja Nuhanović, predavačica na dislociranom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskom Brodu, te Robert Radić, predsjednik Udruženja Roma “Ludari” rumunjskog porijekla. Osim uvaženih gostiju, kulturnoj manifestaciji su prisustvovali brojni roditelji romi i ne-romi, te učitelji koji su i sudjelovali u izradi programa kulturne manifestacije u suradnji sa dislociranim studij Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slavonskome Brodu.

Gđa. Irena Čugura-Čerić, ravnateljica Osnovne Škole “Hugo Badalić, je pozdravila sve nazočne te je zahvalila svima što su se odazvali te je posebno zahvalila. “Posebna je prigoda jer Osnovna Škola Hugo Badalić po prvi puta organizira obilježavanje Svjetskog dana Roma. Ponosna sam što škola organizira ovakvu manifestaciju, jer jačanjem zajedništva i suživota, širenjem dobrih namjera i osječaja, možemo pomoći ovoj djeci, a našim učenicima da nauče i prihvate različitosti i grade zajednički život”, rekla je u svom govoru gđa. Irena Čugura-Čerić, ravnateljica Osnovne Škole “Hugo Badalić.

Dogradonačelnik grada Slavonskoga Broda, gdin Hrvoje Andrić je pozdravio sve nazočne i čestitao Svjetski dan Roma. Ovo je posljednja priredba koja se održava u ovoj školi u ovakvim uvjetima kakvi jesu danas. Naime sama škola je ušla u program energetske učinkovitosti preko APN-a, natječaj je raspisan izabran je izvođa, je se nadam da ove godine i što skorije će početi radovi. Ide sa obnovom, stolarije, fasade, krovišta, tj. rekonstrukcija cijele školske zgrade. Uz školu će se graditi i nova sportska dvorana. Natječaj je bio objavljen, izabran je najpovoljniji izvođać i u toku su pritužbeni rokovi, te se nadamo da će se što skorije početi sa izvođenjem radova. a što se tiće samog romskog naselja, nedovno su započeli radovi na uređenju igrališta, ići će se sa širenjem vodovodne mreže, početak rada na kanalizacijskoj mreži kao i sama građevinska dozvola za izgradnju društvenoga doma je pred samim krajom, nakon toga ide prijava na fondove, te se nadamo što skorijem početku radova na izgradnji društvenog doma. Ne samo romska nacionalna manjina, več svi žitelji Mesnih Odbora “Jelas” i “Josip Rimac” će imati bolje uvjete školovanja pa i onda cjelokupnog života”, rekao je u svom govoru dogradonačelnik Slavonskoga Broda, gdin. Hrvoje Andrić.

Prodekanica gđa. Emina Berbić Kolar je pozdravila sve nazočne, te je pripadnicima romske nacionalne manjine čestitala Svjetski dan Roma. Zahvalila je svim nastavnicima, ravnateljici, te Sanji Nuhanović koja je uložila jako puno svoga vremena, srca i entuzijazma u izradi kulturnog programa. Inače, fakultet za odgojno obrazovne znanosti jako dobro surađuje sa romskom nacionalnom manjinom, kroz volontiranje studenata, kroz suradnju sa Udruženjem Roma “Ludari”, kroz različite projekte, a isto tako dobro surađuju sa Osnovnom Školom “Hugo Badalić”.

Nakon pozdravnih govora, program je započet te su u programu sudjelovali, učenici drugog, trećeg, četvrtog i šestog razreda sa svojim recitacijama i plesom.

RKUD “Ludari” koji djeluje u sklopu Udruženja Roma “Ludari” rumunjskog proijekla sa svojom folklornom plesnom točkom su zatvorili kulturni program obilježavanja Svjetskog dana Roma.

🔥19