Pulska policija obilježila Međunarodni dan Roma

POLICIJU POSJETILI MALIŠANI IZ DJEČJEG VRTIĆA ZA ROMSKU DJECU
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma, danas su Policijsku postaju Pula posjetili mališani iz dječjeg vrtića za romsku djecu ”Vesela kuća – Asando Cher”. Djeci i njihovoj odgajateljici, ali i predsjedniku Udruge Roma u Istri Veliu Huseinu, srdačnu dobrodošlicu zaželjeli su načelnica policijske postaje Tatjana Božac-Maksić i kontakt policajac Ivan Abramović.

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 1971. godine u Londonu te je to dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dječji vrtić ”Vesela kuća – Asando Cher”radi po prilagođenom programu da bi djeca uspjela svladati jezičnu barijeru i kasnije se bolje uključiti u školski program, što je prvi korak prema integraciji u društvo. Policijska postaja Pula-Pola i PU istarska blisko surađuju s romskom zajednicom u cilju osnaživanja socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu te poticanja svih na poštivanje različitosti pa je predsjednik Udruge Roma Veli Husein zahvalio načelnici policijske postaje na srdačnom prijemu i omogućavanju upoznavanja romske djece s radom policije.

Mališani su se prvo upoznali s radom operativnog dežurstva policijske postaje pa su im tako policijski službenici objasnili što se događa kada netko zove policiju te su i sami uz pomoć tetra veze mogli provjeriti kako funkcionira odnos između policijskih službenika na terenu i policijskih službenika u dežurstvu. Potom su obišli prostorije za zadržavanje, a nakon toga im je kontakt policajac prezentirao opremu koju policija koristi u svom svakodnevnom poslu.

Budući većina djece znanje o radu policije dobiva i kroz kriminalističke serije, zanimalo ih je kako izgleda rad kriminalističke tehnike. Djelatnici Službe za očevide i kriminalističku tehniku objasnili su im da svaka osoba ima jedinstveni otisak papilarnih linija te da se tako, ukoliko počinitelj ostavi otisak na mjestu događaja, lako može utvrditi njegov identitet. Djeca su i sama mogla isprobati kako se uz pomoć praška otkrivaju otisci prstiju, a nakon razgledavanja zgrade policije, policijski službenici su djeci pokazali i službena vozila, koja koriste u svakodnevnom radu policije. Mališane su osobito razveselile bljeskalice i zvučna sirena na motociklu, a nisu propustili ni sjesti na službeni motocikl i slikati se za uspomenu.

Na kraju posjeta, djeca i njihova odgajateljica zahvalili su načelnici policijske postaje i policijskim službenicima što su ih ugostili i prezentirali im rad policije, a za uspomenu na današnji posjet, mali gosti dobiti će i zajedničke fotografije s djelatnicima policije. Predsjednik Udruge Roma uručio je pak načelnici postaje i policijskim službenicima riječi romske himne Gjelem, Gjelem i još jednom zahvalio na prijemu.

Izvor: Regional Express: Nezavisni Istarski Portal

 

 

🔥6