Položaj Roma u Brodsko-posavskoj županiji na pola puta da bude dobar

Foto: Nikola Knežević

Svjetski je dan Roma, obilježava se svake godine u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

“Mogu reći da idemo polako naprijed, negdje smo na pola puta da bude dobro. Obrazovanje je krenulo prema boljem cilju, dosta Roma se uključilo u Policijsku akademiju, saznajem da ih ima 8. No, još se puno može raditi, kako od strane institucija, tako i od strane roditelja, koji su ključni u daljnjem usmjeravanju svoje djece prema boljem životu”, kaže Čedo Todorović, predsjednik Romskog centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava.

Što se tiče legalizacije, 90% objekata u romskim naseljima na području Hrvatske je riješeno, prije svega zahvaljujući saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju. U Slavonskom Brodu 165 objekata u naselju Josip Rimac je legalizirano. Robert Radić, predsjednik Udruženja Roma rumunjskog podrijetla Ludari iz Slavonskog Broda, ističe kako se građani moraju riješiti stigme da su Romi građani drugoga reda i da samo stvaraju probleme domaćem stanovništvu.

“Vidjeli su Brođani da su Romi dali svoj doprinos i kada su bile poplave i kada je bio Domovinski rat. Samo tražimo da budemo uključeni u društvo, da nas se prihvati kakvi jesmo, te želimo da se zajednica uključi u naše društvo. Zajednica nas teško prihvaća. Zašto? Ne znamo”, ističe Radić.

Zahvaljujući OŠ Hugo Badalić u Slavonskom Brodu će sljedećeg utorka, 12. travnja biti obilježen Svjetski dan Roma prigodnom priredbom koju su pripremili učitelji i učenici od 1. do 8. razreda. Priredba počinje u 17 sati, a bit će održana u prostorima škole na Jelasu.

Izvor: Radio Soundset Brod

🔥1