Kajtazi i Savez Roma u RH Kali Sara ipak idu na službenu komemoraciju u Jasenovac 22. travnja

Kajtazi je naglasio da uvažava sve razloge zbog kojih su predstavnici židovske i srpske manjine odlučili ne sudjelovati na službenoj komemoraciji, no da su vijećnici romske manjine u županijama, koji djeluju unutar Saveza Roma u RH Kali Sara ipak odlučili ići u Jasenovac.

Zastupnik Veljko Kajtazi koji u Saboru između ostalog predstavljaromsku i židovsku manjinu te njegov Savez Roma u RH Kali Sara ipak će ići na službenu komemoraciju žrtava u Jasenovcu 22. travnja. Podsjetimo, prošli tjedan su Koordinacija židovskih općina, Židovska vjerska zajednica Bet Israel te Srpsko narodno vijeće (SNV) odlučili bojkotirati službenu komemoraciju, a kao ključne razloge naveli su revitalizaciju i relativizaciju ustaštva, stalni postav muzeja te neimenovanje Savjeta Spomen područja Jasenovac.

Kajtazi je naglasio da uvažava sve razloge zbog kojih su predstavnici židovske i srpske manjine odlučili ne sudjelovati na službenoj komemoraciji, no da su vijećnici romske manjine u županijama, koji djeluju unutar Saveza Roma u RH Kali Sara ipak odlučili ići u Jasenovac. Ipak, dodaje, spreman je ići i na druge dvije komemoracije, prvu koju organizira Koordinacija židovskih općina 15. travnja te drugu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABO RH) 24. travnja.

– Još jednom se neopravdano politička prepucavanja dijela javnosti, Vlade i manjinskih zajednica bespotrebno lome na leđima romske zajednice. Upravo je romska zajednica i u Drugom svjetskom ratu bila žrtva sukoba u kojemu nije sudjelovala, a i danas se opet našla između dvije vatre i pod pritiskom da donese odluku o nečemu o čemu se odluka ne bi trebala ni donositi – kazao je Kajtazi na konferenciji za novinare u Saboru. Romska zajednica, dodaje, osuđuje sve zločine počinjene nad stradalničkim narodima u Drugom svjetskom ratu, a posebno nad romskim i židovskim narodom koji zastupa u Saboru.

– Od mog ulaska u Sabor održavam praksu odlaska na komemoraciju u Jasenovcu svakog 22. travnja kao zastupnik 12 nacionalnih manjina. Poštujem odluku židovskih i srpskih organizacija, kao i stavove veleposlanice Izraela u RH, te dijelim njihovu zabrinutost vezano uz događaje zbog kojih su otkazali svoj dolazak u Jasenovac. No oni nisu predstavnici cjelokupne populacije srpske i židovske manjine, čemu ja moram težiti kada govorimo o židovskoj nacionalnoj manjini koju predstavljam u Saboru – pojašnjava Kajtazi te naglašava kako je njegov odlazak u Jasenovac obilježen njegovim poštovanjem prema svakoj žrtvi tadašnjeg režima.

– Molim da se odluka romske zajednice ne politizira i ne stavlja u kontekst dnevno-političkih prepucavanja. Ističem da mi je jako žao da je uopće došlo do ove situacije i da romska zajednica na ovaj način mora opravdavati svoj stav koji se dosad nije mijenjao. Stav romske zajednice je da se počast svim stradalim žrtvama u Jasenovcu mora odati 22. travnja, te da se stradanje Roma mora obilježiti i 2. kolovoza na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta – Samodaripena. Nadamo se da će nam se na taj datum opet pridružiti svi koji danas ne mogu doći do zajedničkog stava – zaključio jeVeljko Kajtazi.   

Izvor: Večernji List

0