Francuska: Otežan život Roma zbog nedostatka pitke vode

Autor: Čedo Todorović
Foto: ERRC

Francuska: Kako navodi ERRC (European Roma Rights Centre) zbog življenja u neformalnim romkim naseljima i kampovima, gdje nema sređene infrastrukture, tisuće Roma se svakodnevno suočavaju sa nedostatkom pitke vode. Da bi došli do vode, oni moraju koristiti vatrogasne hidrante ili javne fontane, koje su udaljene nekoliko stotina metara. Ali do bi došli do izvora vode, oni moraju priječi i savladati nekoliko teških i opasnih prepreka, kao što je prelazak preko autoputa, penjanje preko ograda i zaključanih kapija, prelazak preko privatnih zemljišta ili parkova. Često se suočavaju da ih i psi napadaju, svađaju se sa vatrogascima, vlasnicima auto praona, osiguranjem ili građanima koji osječaju da im je dužnost da sprijeće bilo koga koji bi koristili vodu iz vatrogasnih hidranata, slavina i fontana. Povratak nazad sa vodom je još opasniji.

Ako postoji mogučnost pristupa vodi, sa obližnjih hidranata, fontana ili slavina, taj izvor vode dijele desetci Roma. Nemaju gdje podgrijati vodu, te se ona samo može pohraniti u kanisterima ili loncima. Tijesne kolibe ne nude nikakvu privatnost u obavljanju svakodnevne higijene.

Nedostatak vode i osnovnog sanitarnog čvora donosi značaj da se ljudi suočavaju s probavnim problemima, proljevom, grčevi u želucu i hepatitisom; kožne bolesti kao što su akne, ekcemi, svrab, i uši, i gnojnim ekcemom. Nedostatak sanitarnih prostorija i tjelesnih potreba tjera Roma da pribjegnu u obavljanju nužde u poljskim WC-ima u blizini kolibe ili  prikolice te još više utječe na zdravstvene uvjete i prljavštinu.

Osim problema nedostatka pitke vode, romi u Francuskoj se sve više suočavaju sa prisilnim iseljenima iz njihovim neformalnih naselja, bezprethodno riješenog adekvatnog smještaja, te su najčešće prepušteni sami sebi i životu na ulici, zaključak je ERRC (European Roma Rights Centre).

0