Srbija: Akcijski tim za koordinaciju integriranja Roma u regiji

Srbija: Integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Europskoj uniji (EU) do 2020. godine koordinirat će Akcijski tim koji će biti osnovan s regionalnim sjedištem u Beogradu, predviđeno je Memorandumom koji je danas potpisan u Vladi Srbije.

Memorandum o osnivanju i radu Akcijskog tima za integraciju Roma do 2020. potpisali su potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović i glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Goran Svilanović.

Mihajlovićeva je izjavila da je za to osigurana donacija od 1,8 milijuna eura, koja će se upotrijebiti u zajedničkim akcijama zemalja regije da se poboljša socijalno-ekonomski položaj Roma, njihovo obrazovanje, zdravstvo i druge oblasti života.

Prema njenim riječima, diskriminacija Roma je vidljiva i protiv toga treba raditi, ne samo zbog pristupanja EU i otvaranja poglavlja, već unapređenja života svih.

Ona je navela da je Vlada Srbije usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za razdoblje od 2016. do 2025. godine, izražavajući nadu da će za rezultat imati da 2,1 posto Roma, koliko ih živi u Srbiji ne živi drugačije od ostalih.

Svilanović je ukazao da je razina integracije Roma kriterij za pridruživanje EU i da će se vrednovati prilikom otvaranja Poglavlja 23.

On je ocijenio pravim korakom to što je Vlada Srbije ponudila biti domaćin regionalnog ureda, koja će biti mjesto za koordinaciju strategija u drugoj Dekadi Roma svih balkanskih zemalja u procesu pridruživanja EU.

To će, kako je dodao, biti tim od četiri osobe, ali posao je i dalje na vladama, koje su svjesne obveze i spremne zadatak ispune.

Oni će uz pomoć i potporu EU komunicirati sa nadležnim u vladama zemalja u odstvarenju strategija svake zemlje. To će biti mali tim, uz skromna sredstva, ali operativno tijelo povezati vlade i da im pomogne u postizanju rezultata, koji su za sada i dalje skromni, rekao je Svilanović na potpisivanju memoranduma u Pres sali Vlade Srbije.

Izvor: rs.n1info.

 

0