Romska zajednica grada Kutine i OŠ Stjepana Kefelje

“Korita – Skăldră “dokumentarni je film o romskim koritima, baštinskom nasljeđu Roma Bajaša, koje su zbog njihovog zanata zvali i zovu – Koritari, a koji je snimila filmska družina OŠ Stjepana Kefelje u romskom naselju u Kutini. Voditelj filmske družine učitelj tehničke kulture Goran Šporčić ujedno je održavao radionice snimanja i montiranja za učenike.

korisa velila

OŠ Stjepana Kefelje pohađa sve veći broj učenika romske nacionalnosti, pa ovakvo sudjelovanje škole u očuvanju i promicanju romske baštine ima i dodatnu vrijednost, posebno za duh integracije romske populacije učenika.

koristza u2

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj  provodi projekt „Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u Hrvatskoj“ zahvaljujući financijskoj podršci fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške (EGP/NF) i uz podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Podrška snimanju dokumentarnog filma  ” Korita – Skadare ” samo je jedan od vidova djelovanja projekta UNDP-a Hrvatska koji se provodi na području grada Kutine.

korista u1

Ravnatelj OŠ Stjepana Kefelje Ivica Petrović i voditelj filmske družine Goran Šporčić uručili su dokumentarni film predstavniku romske zajednice i predsjedniku romske udruge ” Romski put-Kalje alu Bajaš ” Željku Nikoliću.
Premjerno prikazivanje dokumentarnog filma ” Korita – Skăldră ” dogovoreno je za Svjetski dan Roma koji se održava početkom mjeseca travnja.

korista u3

Izvor: Kutina.hr

 

 

 

 

 

 

 

🔥14