Češka Republika: Rasistički ubojica roma, je ultra-desni kandidat za regijske izbore

Autor i prijevod: Ćedo Todorović
Foto: Romea.cz

Češka: Romski češki medijski portal romea.cz je obajavio da Vlastimil Pechanec, koji je bio osuđen 2003 zbog motiviranog rasnog ubojstva, će se na jesen kandidirati na predstoječim Češkim regionalnim izborima kao kandidat Radničke socijalno-pravedne stranke (Dělnická stranu sociální spravedlnosti – DSSS).

Pechanec, koji je karakteriziran tijekom suđenja od strane stručnih svjedoka kao okorjelog zločinca, na kojega bi bilo teško provesti reformu, osuđen je na 17 godina zatvora zbog rasističkog ubojstva roma, Otto Absolon, u gradu Svitavy, a potom pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio 12 godina te kazne.

Prije nego što je osuđen za ubojstvo, Pechanec je osuđen za još dva druga kaznena djela, teške tjelesne ozljede i neredi. U 2001. godini je napao gospodina Absolona nožem kada je grupa Roma ušla u diskoteku.

Pechanec je ubo g. Absolona dva puta u trbuh, a 30-godišnja žrtva umrla je zbog posljedica ranjavanja. Prema sudu, Pechanec se obratio gospodinu Absolonu s rasističkim vrijeđanjima prije napadaja i ubio ga za samo zato što je Rom

G. Absolona nadživili  dvoje male djece i njegovae ozbiljno bolestnai izvanbračna supruga koja je preminula godinu dana kasnije. Unatoč dokazima koji surezultirali u njegovom suđenju, Pechanec tvrdi da nije ubio gospodina Absolon.

U 2014. Pechanec je pušten na uvjetnu slobodu, a prošle godine sud je pristao na zahtjev njegova odvjetnika da se biološki materijal na nožu koji se smatra oružjem, može biti ponovno testiran. U prosincu je sud priopćio je da nema razloga da se ponovno otvori suđenje Pechanec-u.

Češka dnevni list Mladá fronta Dnes (MFD) je bila prva  koja je objavla informacije o kandidaturi Pechanec (DSSS) za regiju Pardubice. Autor toga članka, Jaroslav Hubený, osjetio potrebu da uzdiže Pechanec-a jer ima preduvjete kako bi postao političar, jer smatra kao činjenicu da Pechanec zna kako navijati za svoj omiljeni košarkaški kluv sa tribina.

U 2003. godini, Visoki sud u Pragu osudio je Pechanec-a na 17 godina zatvora. Duljina kazne bila je opravdana rasnom motivacijom za kriminal i vještak je procjenio da označeni Pechanec  je nepopravljiva osoba.

Prije osude za rasno motiviranog ubojstva, Pechanec je već doživio ozbiljne probleme sa zakonom. Godine 1996., u dobi od 17, dobio je godinu dana uvjetne kazne zbog vikanja rasističkih parola i pretukao je kupce o jednoj diskoteci u području Brn, u zločinu su učestvovali i drugi.

Njegova sljedeća uvjetna osuda je izrečena za njegovu organizaciju zbo rasističkog marša u Svitavy tijekom, kada su bacali kamenje na romske domove i uništili unutrašnjost jednog od tih domova. Godinu dana kasnije, u kolovozu 1997. godine, Pechanec  je ubo roma po imenu, Ladislav Pešti, na desnoj strani prsa kad su oboje bili na ulici ispred pošte u Svitavy.

Liječnici su rekli da je čudo što jePešt preživio. Pechanec je osuđen na dvije godine zatvora zbog toga napada.

0

1 Comment

  • Pa super, neka nas samo napadaju, ubijaju i tuku a naravno neka i dalje zbog svega toga ne bivaju krivično gonjeni nit kažnjeni. U stvari bivaju nagrađivani poenima na izborima. “Europo, Europo, daj sijan sarinenge a maćhija e romenge”

Comments are closed.