Građanska akcija u Kuršancu: Pozitivna priča iz međimurskog Romskog naselja

Autor: Čedo Todorović
Foto: Udruga Sfera

Udruga Sfera koja djeluje u međimurskom Romskog naselju Kuršanec su poslali dopis o njihovom radu sa romskom djecom. U cijelosti prenosimo njihov dopis. O njihovom radi i aktivnostima posjetite njihovu facebook webstranicu Udruga sfera.

U petak, 19.veljače 2016. u romskom naselju Kuršanec predstavljena je građanska akcija „Opremanje prostorije dječjeg produženog boravka u romskom naselju u Kuršancu“ koju provodi Udruga „Sfera“.

Ova se građanska akcija provodi zahvaljujući financijskoj podršci regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

slika 2Cilj ove akcije je opremiti prostor u Romskom obiteljskom centru kako bi se unaprijedio izvanškolski rad s romskom djecom koji članovi udruge svakodnevno provode u sklopu programa „Pomoć u učenju“. Nabavkom lektirnih naslova, polica za knjige, didaktičkog materijala i sportske opreme stvoriti će se preduvjeti za postizanje boljeg uspjeha u školi svih korisnika programa.

Akciju je predstavila Maja Odrčić Mikulić, predsjednica udruge Sfera, a nazočni su bili roditelji učenika koji polaze program, predstavnik Vijeća romske nacionalne manjine gospodin Josip Petrović ujedno i predsjednik Ekološke udruge Romski san, članice udruge Romona ali i volonteri Udruge. Nakon uvodnih riječi, predsjednica je nazočne upoznala s udrugom, njenim ciljevima i članovima koji su studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, učiteljice razredne nastave, stručnjaci iz različitih područja ali i Romkinje iz naselja, poput Dragice Oršuš, koja od rujna prošle godine djeluje u udruzi kao romska pomagačica.

Jedan od ciljeva ove akcije bio je i aktiviranje stanovnika naselja u proces provedbe građanske akcije što je i postignuto jer se akciji pridružilo desetak stanovnika naselja kao volonteri koji će u nadolazećim aktivnostima pokloniti svoje vrijeme u opremanje prostorije kojoj je udruzi na korištenje ustupio Grad Čakovec.

Predsjednica Udruge Sfera s volonterima Građanske akcije.
Predsjednica Udruge Sfera s volonterima Građanske akcije.

Predsjednica je istaknula kako je udruga razvila dobru suradnju s Osnovnom školom Kuršanec, Gradom Čakovcem, članicama udruge Romona koje se također uključuju u svakodnevne aktivnosti koje „Sfera“ provodi te ostalim udrugama koje djeluju na tom području. Također, ističe da je za razvoj ove zajednice bitna suradnja između svih institucija i organizacija. Udruga Sfera je nevladina i neprofitna organizacija osnovana 2013. godine s ciljem poboljšanja kvalitete života djece predškolske i školske dobi te za promicanje inkluzije djece romske nacionalnosti u Međimurskoj županiji.

Misija udruge je educirati romsku djecu kako bi ostvarili svoje potencijale. dok članovi udruge dijele viziju zajednice bez predrasuda u kojoj svatko može postati što želi. Udruga svakodnevno radi s djecom 1 – 4 razreda (više od 60 djece!) romske nacionalnosti koji redovno pohađaju nastavu u Osnovnoj školi Kuršanec. Volonteri im pomažu u pisanju zadaća, svladavanju hrvatskog jezika, razvoju empatije, ukazuju im na važnost obrazovanja i kontinuiranog učenja i pokazuju da postoji netko kome je stalo da se i njihove skrivene želje i snovi ostvare. Među učenicima koji sudjeluju u aktivnostima ima budućih policajaca, kuharica i učiteljica. Snova je mnogo a zadaća članova i volontera udruge je da im ukažemo na mogućnosti i puteve kojima mogu krenuti kako bi svoje ostvarili.

🔥1