Jednake mogućnosti za svu djecu

Sisak: Grad Sisak i UNICEF danas su u Gradskoj vijećnici predstavili program Sisačka šarena inkluzija koji će se provoditi u suradnji s Osnovnom školom Galdovo te Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak. Cilj je programa omogućiti uspješnije uključivanje romske djece i drugih ranjivih skupina djece u osnovnu školu i osigurati im kvalitetnije obrazovanje čime se omogućuje njihovo ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice. U sklopu programa predviđeno je i ulaganje u obnovu dijela OŠ Galdovo/PŠ Hrastelnica, gdje će se obnoviti prostor za aktivnosti predškolskog odgoja.

Sisačka šarena inkluzija uključuje edukaciju i podršku učiteljima i odgajateljima za kvalitetnu integraciju romske djece u obrazovni sustav, a omogućava i potpuni obuhvat predškolom romske djece od 5. do 7. godine života s područja Grada Siska. Također, uz održavanje radionica za roditelje i djecu u školi, programom se uspostavlja održiva mreža aktivnosti koje provode gradske ustanove, usmjerenih na uključivanje romske i drugih ranjivih skupina djece u život lokalne zajednice. Program obuhvaća 60-tero romske i 60-tero neromske djece, više od stotinu roditelja i članova obitelji te učitelje, stručne suradnike i rukovodstvo OŠ Galdovo i njezine područne škole Hrastelnica.

O suradnji Siska i UNICEF-a i novom programu govorile su gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, predstavnici romske zajednice te predstavnici OŠ Braće Bobetko i OŠ Galdovo.

-Zahvaljujem UNICEF-u na iskazanom povjerenju u ovom projektu koji je svojevrsna nadogradnja prošlogodišnjeg projekta. Ovaj me projekt posebno veseli, ne samo zato što se bavi ranjivim skupinama djece, djecom s teškoćama u razvoju, romskom djecom i udomiteljskom djecom, nego i zato što se osigurava održivost projekta putem obnove objekta u PŠ Hrastelnica koji će biti namijenjen za malu školu te za produženi boravak. Time ćemo sigurno povećati broj djece koja će bit obuhvaćena malom školom. Ovaj projekt je kvalitetan jer imamo potporu UNICEF-a, a u njega su se uključile gotovo sve gradske ustanove. Također je važno naglasiti da smo napravili i kontinuitet suradnje od prošle godine – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Sisačka šarena inkluzija je nadogradnja na uspješnu provedbu programa Krenimo zajedno u OŠ Braća Bobetko i projekta Sisačko šareno ljeto u kojima su sudjelovala djeca i članovi njihovih obitelji, većinom iz naselja Caprag i Capraške poljane. Programom Šarena sisačka inkluzija obuhvaćaju se djeca i roditelji iz područja Hrastelnice (naselje Palanjek) i time u konačnici omogućuje pristup kvalitetnom i integriranom obrazovanju svoj romskoj djeci s područja Grada Siska.
-UNICEF i Sisak dugogodišnji su partneri u unaprjeđenju života djece. Da bi najranjivija djeca mogla odrasti u ravnopravne članove društva trebamo im svi zajedno osigurati priliku za kvalitetno obrazovanje. Vrtić i škola najteže su dostupni upravo djeci suočenoj s najvećim životnim izazovima – naša je obveza otvoriti im ta vrata u bolju budućnost. Jedna od najvećih vrijednosti ovog programa jest povezivanje roditelja, škole, gradskih institucija, romske zajednice, udruga civilnoga društva i stručnjaka oko zajedničkog cilja, a on je omogućiti svoj djeci da uspješno završe školu, što vodi ka dobrobiti cijele zajednice. Vjerujemo da Grad Sisak u tome može postati primjer drugim lokalnim sredinama u Hrvatskoj – poručila je predstojnica ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Na predstavljanju programa bila je i Stanka Nikolić, majka djeteta koje je sudjelovalo u prošlogodišnjem programu.

-Kad smo počeli nisam sve to shvaćala ozbiljno, ali sam poslije shvatila da je to jako dobro za djecu jer je moja Marijana jako puno naučila na radionicama. Jako puno roditelja Roma koji nemaju školu isto u početku nisu shvatili koliko je sve to ozbiljno i koliko je važno imati školu. I oni sad to ozbiljnije shvaćaju i znaju da je to dobro za njihovu djecu i njihovu budućnost – rekla je Stanka Nikolić.

Program Sisačka šarena inkluzija službeno je započeo 22. siječnja 2016. potpisivanjem sporazuma o suradnji između UNICEF-a i Grada Siska i trajat će do kraja godine. U sklopu programskih aktivnosti održavat će se edukacije i radionice za učitelje, djecu i roditelje, a sklopu ovog programa bit će obnovljena i opremljena Područna škole Hrastelnica za potrebe predškole i produženog boravka.

UNICEF će u provedbu programa tijekom 2016. godine uložiti 173.400 kuna. Grad Sisak je za početak osigurao 60.000 kuna s tim da će se taj iznos povećati zbog radova u PŠ Hrastelnica.

Izvor: Portal Sisak

🔥1