Slovačka: Nakon smrti petero male romske djece, međunarodne organizacije pozivaju slovačke vlasti da poduzmu hitnu akciju

Autor: Čedo Todorović

Slovačka – Zbog stradanja petero malodobne djece, Europski Centar za Romska Prava (European Roma Rights Centre), poziva Slovačku vlast da poduzme hitnije mjere. Europski Centar za Romska Prava smatra da su navedena stradanja mogla spriječiti. Stradanja su se dogodila u gradu Košice gdje je umrlo dvoje muške malodobne djece, jedno je bilo staro 6 mjeseci, dok drugo je bilo staro 4 mjeseci. U romskom naselju, blizu sela Lomnička u središnjoj Slovačkoj je stradalo 3-oje malodobne djece.

Inače su se stradanja dogodila zbog vrlo lošim, opasnim i nesigurnih uvjeta u kojima romi u Slovačkoj. žive. Početkom ove godine, jedno je dijete izgorilo, dok je drugo umrlo zbog smrzavanja u Mašličkovo, romsko naselje u rubnom dijelu grada Košice koji se nalazi na istoku Slovačke. Tragedija se nastavila gdje je krajem vikenda  3-oje djece stradalo zbog požara barake u kojemu je obitelj živila, u romskom naselju, blizu sela Lomnička u središnjoj Slovačkoj

Visoki predstavnik Europskog suda za ljudska prava (ECtHR), je potvrdio da domaće vlasti moraju “Učiniti sve što se razumno može očekivati od njih kako bi se izbjegla stvarna i neposredna opasnost po život za koje su znali ili bi imali znanje.” Euroski su za ljudksa pra je također izjavio da ako okolnosti pokažu da su djeca u opasnosti zbog ekonomskih i socijalnih uvjeta obitelji, da je odgovarajući dogovor države da osiguraju podršku i da dozvole obitelji da ostanu sa djecom sve kako bi djeca bila sigurna. Stradanje romske djece u Slovačkoj je pokazalo da su vlasti u Slovačkoj prekršile svoje obaveze.

“Vlasti su znale ili trebale znati da su životi bili u opasnosti i da su imali zakonsku obvezu da poduzmu odgovarajuče mjere. Ta mala djeca su teške žrtve za više od dva desetljeća diskriminirajućeg zanemarivanja stambene politike za marginalizirane romske zajednice. “- Kaže Đorđe Jovanović, direktor istraživanja.ERRC Mreže.

Europski sud za ljudska prava je također pozvao lokalne vlasti u Slovačkoj da poduzmu odgovarajuče mjere da najosjetljiviji građani imaju adekvatan smještaj i sigurne uvjete za život da bi se spriječile daljnja stradavanja tijekom zime. Također su objavili pismo zabrinutosti u kojem pozivaju općinske, regionalne inacionalne vklasti da zajedno rade i da hitno razviju održivo rješenje.

“Nadalje, pozivamo vlasti da  izdvoje sredstva i da se pridrže da u fiksnom vremenskom razdoblju osiguraju da stanovnici Luník IX, okolnih naselja i svi Romi koji žive u odvojenim stambenim naseljima imaju pristup adekvatnom i sigurnom stanovanju. Pozivamo da vlasti koristite sredstva  Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), za provedbu integriranih stambenih rješenja za Rome.

Pismo zabrinutosti poslano je gradonačelniku Richard Raši, gradonačelnik Grada Košice, dr Peter Pollák, zastupnik u vladi za romsku zajednicu, JUDr. Jana Dubovcová, pravobraniteljica, JUDr. Zdenka Trebuľa, voditelj samoupravne regijie Košice, Marcel Šaňa gradonačelnik Luník IX i premijer Robert Fico.

0