LEGALIZACIJA ROMSKOG NASELJA: Netko po cijeni od 30 kuna, a netko po kunu

Što se tiče izračuna iznosa komunalnog doprinosa, gradske službe su već uočile određene nedostatke u Odluci kojom se regulira ovo pitanje, odnosno u njenoj primjeni kod objekata u Romskom naselju. U tijeku je izrada dodatka Odluke koji će se primjenjivati na vlasnike objekata u Romskom naselju.

LEGALIZACIJA ROMSKOG NASELJA: Netko po cijeni od 30 kuna, a netko po kunu

SLAVONSKI BROD – Stanovnici Romskog naselja u Slavonskom Brodu, zadnjih dana, našli su se u nedoumici kako je moguće da je dio njih dobio rješenje o plaćanju komunalnog doprinosa u iznosu od jedne, a drugi dio u iznosu od čak 30 kuna.

Za Rome koji su eventualno uplatili doprinos po rješenju od 30 kuna, itekako je važna vijest da će, u slučaju novog dogovora i dopune Odluke, moći zatražiti povrat uplaćenih sredstava.

Riječ je, naime, o komunalnom doprinosu koji građani plaćaju pri legalizaciji objekata. – Romi u Slavonskom Brodu žive još od 1961. godine, i to bez riješenog pitanja legalizacije. Kada je krenuo proces legalizacije Grad Slavonski Brod donio je Odluku o plaćanju komunalnog doprinosa u iznosu od jedne kune po m3 za objekte do 600 m3. Bila je to odluka, koja je bila značajna financijska potpora. I bilo bi dobro da je tako ostalo, no uskoro je dio stanovnika počeo dobivati rješenja u iznosu od 30 kuna – za SBplus kazao je Robert Radić, predsjednik Roma ‘Ludara’, koji je zbog ovog problema išao i po savjet saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Tamo je dobio odgovor, koji se podudara s onim koji smo mi dobili u Gradskoj upravi. Naime, na svojoj sjednici od 18. srpnja 2013. godine gradski vijećnici donijeli su Odluku o smanjenju iznosa komunalnog doprinosa na 1 kn/m3 za stambene objekte do 600 m3 te proizvodne objekte u cijelosti, pod uvijetom da je u trenutku podnošenja zahtijeva za legalizacijom vlasnik imao prijavljeno prebivalište na adresi objekta koji želi legalizirati.

Riječ je Odluci koja se odnosila na sve vlasnike objekata do 600 m3, a ne samo Rome, ali koji su zahtjev za legalizacijom podnijeli do 30. lipnja 2013. godine. Oni koji su zahtjev podnijeli nakon tog roka, bez obzira na veličinu objekta, nisu mogli ostvariti pravo na ovu olakšicu.

Nažalost, veliki dio ovih obitelji i nije u spomenutom roku mogao podnijeti zahtjev o legalizaciji, obzirom da nisu mogli dokazati prebivalište. Naime, kuće – koje su izgradili – nalaze se na državnom zemljištu i zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa Romi, koji u njima desetljećima žive, nisu mogli dobiti kućne brojeve, a samim tim nemoguće je bilo dokazati prebivalište i u roku, koji bi im omogućavao plaćanje komunalnog doprinosa po ‘povlaštenoj’ cijeni, nisu niti mogli podnijeti valjan zahtjev za legalizacijom objekata.

‘Iako je vlasnik zemljišta u Romskom naselju Republika Hrvatska, Grad Slavonski Brod je poduzeo sve u okviru svoje nadležnosti kako bi se ubrzalo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i problema legalizacije te kako bi se na taj način pomoglo pripadnicima romske nacionalne manjine s područja grada. Upravo zbog ovih pitanja Gradska uprava je ranije kontaktirala i Državni ured za upravljanje državnom imovinom te Ured pučke pravobraniteljice. Grad Slavonski Brod je naručio izradu geodetskog snimka na temelju kojeg je izrađen Detaljni plan uređenja Romskog naselja. Postupak parcelacije može biti izveden sukladno DPU-u Romskog naselja, odnosno nakon dovršenog postupka legalizacije’, pismeni je odgovor Gradske uprave, pristigao na upit SBplusa.

I dok Robert Radić kaže kako, od strane Grada, nisu bili dobro upoznati sa datumskim ograničenjima vezanim uz Odluku o komunalnom doprinosu, iz Grada stiže nova vijest koja ide u smjeru dosadašnje gradske politike s ciljem pružanja pomoći obiteljima u Romskom naselju.

‘Što se tiče izračuna iznosa komunalnog doprinosa, gradske službe su već uočile određene nedostatke u Odluci kojom se regulira ovo pitanje, odnosno u njenoj primjeni kod objekata u Romskom naselju. U tijeku je izrada dodatka Odluke koji će se primjenjivati na vlasnike objekata u Romskom naselju.’ – stoji u službenom odgovoru iz Gradske uprave.

U prijevodu to znači kako će, uzimajući u obzir teške socioekonomske uvijete u kojima žive romske obitelji te da si najveći broj njih ne može priuštiti plaćanje komunalnog doprinosa po punoj cijeni, u Gradu dogovoriti prijedlog rješenja koje bi zadovoljilo sve. Naravno kako će konačnu odluku donijeti gradski vijećnici, ali već i ovaj korak Gradske uprave na tragu je onoga što su i sami Romi tražili. A to je da se i onima među njima koji nisu zahtjeve podnijeli u propisanom roku odredi povlaštena cijena komunalnog doprinosa. 

Za one Rome koji su eventualno uplatili doprinos po rješenju od 30 kuna itekako je važna vijest da će, u slučaju novog dogovora i dopune Odluke, moći zatražiti povrat uplaćenih sredstava.

Prema informacijama do kojih smo došli, dopuna Odluke trebala bi se odnositi i na ostale stanovnike Slavonskoga Broda. Pod kojim uvijetima će, pak, oni moći ostvariti pravo na povlasticu za komunalni doprinos ostaje vidjeti prijedlog dopune Odluke, a o kojem će konačnu odluku donijeti gradski vijećnici.

Izvor: SBplus

0