Započeo projekt “Romona” u Međimurju

Autor: Čedo Todorović
Foto: Grad Čakovec

Čakovec – U prostorijama gradske viječnice je u utorak održana konferencija za novinare povodom projekta “Romona”.  Projekt “Romona” je zajednički projekt  Europske Unije i Vijeća Europe pod nazivom ‘Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi“. Grad Čakovec postao jedna od šest jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske koja sudjeluje u projektu.

U projekt „Romona“ ušle su četiri žene iz Kuršanca koje su u protekle dvije godine volontirale u različitim projektima pod pokroviteljstvom ureda UNDP Hrvatska i udruge „ACT“ iz Čakovca. Tijekom godine prošle su edukacije o osnovama poslovne komunikacije, korištenju osobnog računala te priprema prezentacija. U zadruzi „Humana Nova“ te u tvrtki „Printex“ upoznavale su se sa radnim procesom, te stekle potrebne radne vještine i znanja. 

Organizirana su i dva predavanja za mještane Kuršanca na temu „Zdravlje i briga o djeci“ te „Osnovna ljudska/ženska prava“. U svojim aktivnostima surađuju sa udrugom „Sfera“ i Vijećem romske nacionalne manjine u Kuršancu a u sljedećoj 2016. godini planiraju organizirati seriju predavanja za svoje sumještane. Prema planu, sljedeće godine treba se i osnovati udruga.

Više o samom projektu pročitajte na portalu grada Čakovec.

 

0