Muslimanski migranti, susreču kršćanske Rome

Autor i prijevod: Čedo Todorović
Foto: Wall Street Journal

Prenosimo jednu zanimljivu priču sa Wall Street Journal. Priča je bila objavljena 22.102015 godine, ali je zanimljiva kako su se i pripadnici Romske nacionalne manjine uključili u volonterski rad sa migrantima u ovoj migrantskoj krizi koja je pogodila Hrvatsku.

Zajednica Roma u Hrvatskoj smatra da misionarski rad ponekada  dolazi k vama.

Vukovar – U izbjegličkom kampu u blizini srpsko-hrvatske granice, Biljana Nikolić držala je novorođenče u svojim rukama, još uvijek prekriveno krvlju zbog rođenja. Novorođenće nije plakalo. Majka, koja je rodila na jednom prenapučenom mjestu gdje su autobusi prevozili nove pridošlice svakodnevno preko granice u  u Europu, hitno joj je bio potreban liječnik. Tako, dok je gospođa Nikolić njihala dijete, pozivala je liječnika Crvenog križa.

“Drhtala sam”, kaže gospođa Nikolić, Romkinja koja je i kršćanka.”Obitelj bebe je bila svuda oko mene. Osjećala sam se kao da prvi put držim novorođenče u svojim rukama, iako imam svoje četvero djece.”

Dok se Europa bori s najvećim porastom stanovnika od Drugog svjetskog rata, mnogi su reagirali sa strahom, upozoravajući na prijetnje europskoj kulturi i Islamifikaciju kontinenta.

U hrvatskoj malena, ali rastuća Romska kršćanska zajednica, prihvatila je ovaj razvoj, a vjernici poput gđe Nikolić oduševljeno volontiraju da pomognu muslimanskim pridošlicama. Mnogi romski kršćani previše su siromašni da sanjaju raditi u inozemstvu kao misionari sada, kažu, da je misijsko polje došlo do njih.

“Ništa se događa da Bog ne dopušta, a ako je to Božja volja, moramo to prihvatiti”, kaže Đeno, suprug od gospođe Nikolić.” To je kao test naše vjere da pokažemo ljubav kroz ovu situaciju. Ako ljudi govore da su kršćani, ali nemaju ljubavi ili volje služiti tim ljudima, kako mogu postati kršćani?”

Više pročitajte na Wall Street Journal.

0