Za jednu sijalicu u kući, razvlače se kablovi dugi i po nekoliko stotina metara

SLAVONSKI BROD – Od 1 siječnja 2014. godine, Informativno pravni centar provodi projekt pod nazivom „Olakšan pristup pravima socijalno ugroženoj i marginaliziranoj romskoj populaciji grada Slavonskog Broda“, uz financijsku potporu Grada Slavonskog Broda.
Glavni cilj projekta je Osnaživanje Romske populacije za korištenje postojećih pravnih mehanizama kako bi ostvarili i zaštitili svoja prava što će direktno utjecati na poboljšanje kvalitete njihova života u gradu Slavonskom Brodu.
Kako bi ostvarili navedeni cilj, IPC organizira interaktivne edukacije o temama koje se odnose na važnost posjedovanja osobnih dokumenata i upisa novorođene djece u matične knjige rođenih, nastavka obrazovanja u srednjoškolskom sustavu, prava na zapošljavanje, zaštiti reproduktivnog zdravlja žena i prepoznavanja raznih oblika diskriminacije.

-Radi o vrlo važnim temama za pripadnike romske nacionalne manjine, a koje su obuhvaćene i nacionalnim programima Republike Hrvatske i koje će doprinijeti tome da se Romi aktivnije uključe u društveni i javni život naše lokalne zajednice i riješe stigme marginalizirane skupine koja ih prati ne samo u našoj lokalnoj zajednici nego i u cijeloj Europskoj Uniji.
Projekt se provodi u gradu Slavonskom Brodu, mjesnoj zajednici „Josip Rimac“ gdje planiramo održati sve edukacije zbog blizine romskog naselja kako bi omogućili prisutnost što većeg broja ljudi.-

Direktni korisnici projekta su pripadnici romske nacionalne manjine s posebnim naglaskom na žene i mlade, a indirektni korisnici su svi pripadnici romske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda, kao i ostali građani, lokalne institucije i lokalna samouprava koji će osjetiti pozitivne pomake u svojoj sredini nakon što sljedeći rezultati projekta budu ostvareni: smanjen broj Roma bez osobnih dokumenata, veći postotak Roma koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje, manja stopa bolesti povezanih s niskim higijenskim standardima i poboljšano reproduktivno zdravlje. Jedna od aktivnosti tijekom provođenja projekta bila je i izložba fotografija koje su vrlo zorno prikazale život u romskom naselju u Slavonskom Brodu.

Izvor: eBrod

Za jednu sijalicu u kući, razvlače se kablovi dugi i po nekoliko stotina metara
0