Promocija knjige o romskom stradanju “Oblak boje kože”

Autor: Čedo Todorović

Na e-mail nam je stigao javni poziv za medije.

ZAGREB, 9. studenoga 2015. – Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj poziva vas na predstavljanje knjige Oblak boje kože, književnika Nebojše Lujanovića. Predstavljanje će se održati u utorak, 10. studenoga u Tehničkoj školi Kutina (Hrvatskih branitelja 6, Kutina) s početkom u 18 sati.

Nakon što je u požaru kafića Tri palme izgorio sin vlasnice, svi traže krivca koji prema duboko usađenim stereotipima može biti jedino Rom. To je ukratko radnja hvaljene knjige Oblak boje kože koja prati život tri generacije Roma i njihove pokušaje da izađu iz začaranog kruga bijede, siromaštva i predrasuda. Knjiga je to o stradanjima Roma, od suvremenih do onih za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i o neprihvaćanju svega drugačijeg u nekom društvu.

Književna večer bit će povod za razgovor o poteškoćama s kojima se susreću Romi i načinima na koje ih zajedno možemo prevladati, o čemu će govoriti Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Juliette Delescluse iz UNDP-a Hrvatska i Željko Nikolić, predsjednik udruge Romski put – Kalje alu Bajaš.

Ovom prigodom bit će predstavljen i projekt “Romske knjižnice u nastajanju“, kao i rad UNDP-a na uključivanju Roma u Hrvatskoj.

***

O autoru knjige: Nebojša Lujanović rođen je 1981. u Novom Travniku (BiH). Živi u Splitu i radi kao viši predavač na Filozofskom fakultetu. Autor je brojnih pripovjedaka, eseja, putopisa, književnih recenzija i znanstvenih radova. 

***

Za više informacija:

Juliette Delescluse, UNDP Hrvatska, juliette.delescluse@undp.org

0