Mreža REYN-Hrvatska u posjeti REYN Srbija

Autor: Stevan Nikolić, Edukativni Centar Roma iz Subotice Proteklih dana su, na studijskom putovanju, u Srbiji boravili predstavnici Mreže REYN Hrvatska sa predstavnicima lokalnih zajednica iz Kutine, Kuršanca, Orehovice, Siska, Slavonskog Broda, Pribislavca, POU “Korak po korak” i Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Proteklih dana su, na studijskom putovanju, u Srbiji boravili predstavnici Mreže podrške romskoj djeci REYN Hrvatska  –  predstavnici lokalnih zajednica iz Kutine, Kuršanca, Orehovice, Siska, Slavonskog Broda, Pribislavca, POU “Korak po korak” i Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

I pored mogućnosti da se posete atraktivne evropske destinacije, odlučili su da dođu u komšiluk kako bi razmenili svoja iskustva sa članicama REYN mreže Srbije (Romani Early Years Network).

Ova poseta za cilj je imala razmenu iskustava i dostignuća u oblasti ranog razvoja romske dece u Srbiji, upoznavanje sa radom pedagoških asistenata u obrazovanju, procedurama za uvođenje romskog jezika u obrazovni sitema kao i upoznavanje sa modelima saradnje civilnog sektora sa obrazovnim institucijama. Delagacija je, tokom ove posete, posetila tri mesta. Posetili su udruženje Rromanipen iz Kragujevca, u Beogradu su imali sastanak sa predstavnicima Centra za interaktivnu pedagogiju, koji su i nosioci REYN mreže u Srbiji, Asocijacijom pedagoških asistenata, predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i mreže SKRUG Liga Roma.

Poslednjeg dana boravka u Srbiji, gosti su posetili Suboticu. Okupljene su ustanove koje više od deset godina aktivno učestvuju u programima inkluzije romske dece u obrazovni sistem. Domaćin nam je bila OŠ “Sečenji Ištvan”. Za goste su učenici, koji pohađaju izborni predmet “Negovanje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture” pripremili kratak program.

Član Gradskog veća zadužena sa obrazovanje, gospodin Blaško Stantić je pozdravio goste ispred lokalne samouprave. Zaželeo im je ugodan boravak i istakao ulogu lokalne samouprave u programima podrške ranog razvoja romske dece koje sprovodi Edukativni centar Roma kao i otvorenost za saradnju na svim nivoima. Kao predstavnici lokalne samouprave, ovom skupu su svojim prisustvom dali značaj zamenica sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti, gospođa Magda Fehervari i Stevan Nikolić kao koordinator za romska pitanja Grada Subotice.

Iznenađenje za domaćine bio je dolazak gospodina Velimira Pleše, novopostavljenog konzula Republike Hrvatske u Subotici. Odazvao se na poziv naših gostiju. Imao je mogućost da se informiše o programima za obrazovanje koji se sprovode u Srbiji. Gospodin Pleša je izrazio zadovoljstvo što je delagacija iz Republike Hrvatske došla u Srbiju da razmeni iskustva u programima koji se odnose na obrazovanje dece iz romske zajednice. Sve je ohabrio da razmišljamo i o nastavku saradnje.

Naši domaćini, direktorica OŠ “Sečenji Ištvan”, predstavila je rad škole, u okviru koje učenici nastavu pahađaju na srpskom i mađarskom jezku ali i imaju mogućnosti da se međusobno upoznaju kroz različite programe koji neguju interkulturalnost. Učenici iz romske zajednice imaju mogućnost da neguju maternji jezik i kulturu. U okviru ovog segmenta je Rejhana Saiti, nastavnica romskog jezika predstavila program i metodiku izvođenja nastave.

Nada Dimović i Čepo Suzana, aktiviskinje Edukativnog centra Roma, predstavile su rezultate različitih programa koje ova organizacija realizuje a koji obuhvataju rani razvoja romske dece. Istaknuta je saradnja sa PU “Naša radost”, MZ Peščara, Kolevkom, Domom zdravlja, Centrom za socijalni rad i lokalnom samoupravom. Jedna prostorija ECR-a skromno je opremljena opremom koja je namenjena deci u ovom uzrastu. U narednom peridu se planira redovniji rad Centra za rani razvoj.

Predškolska ustanova “Naša radost” gostima je predstavila široku lepezu modela rada ove ustanove kao i iskustva u radu sa romskom decom koja su uključena u PPP. Ova ustanova, za mnoge sredine, može da posluži kao “primer dobre prakse” jer je uvek bila otvorena za saradnju sa romskom zajednicom i civilni sektorom. Sledeći svoju misiju, rukovodstvo i zaposleni su se uvek zalagala da svako dete dobije maksimaln podršku.

Stevan Nikolić je gostima predstavio istorijat uvođenja romkog jezika u obrazovne institicije kao i rad i delo vizionara pok. Trifuna Dimića ( 1956-2001). On je pokrenuo inicijativu da se romski jezik u škole uključi, u peridodu kada je romska zajednica imala status etničke grupe. Od 1996. do danas, ovaj proces ima uzlaznu liniju.

Istaknuta je uloga civilnog sektora u procesima zagovaranja za unapređenje položaja Roma u Srbiju. Lider u ovim aktivnostima je SKRUG Liga Roma. Ukratko je predstavljen program rada kao i rezulati. Edukativni centar Roma, kao član Predsedništva ove mreže, takođe je deo ovih rezultata.

Asja Korbar ( iz organizacije POU” Korak po Korak”) je, ispred delgacije iz Hrvatske, izrazila velijko zadovoljstvo što su posetili Suboticu i što imaju bolji uvid u programe koji se realizuju u Srbiji. U narednom periodu im predstoji pronalaženje modela za pozicioniranje “romskog pomagača” u obrazovni sistem( pedagoški asistenti) i uvođenje romskog jezika u škole. Koraci koji su urađeni u Srbiji im mogu poslužiti kao primer.

Ono što smo zaključili jest da je ovo tek početak nove saradnje.

Izvor:

http://www.reyn-hrvatska.net

Mreza REYN-Hrvatska u posjeti REYN Srbija

 

0