Čestitke povodom Dana neovisnosti

Autor: Čedo Todorović

Svim građanima i građankama, čestitamo Dan Neovisnosti.

Hrvatska danas obilježava Dan neovisnosti. Točno prije 24 godine, 8. listopada 1991. godine prvi saziv Sabora odlučio je raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom državom, SFRJ. Samo dan ranije, 7. listopada 1991., zrakoplovi JNA bombardirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu nasuprot Sabora, u kojoj je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U trenutku napada, nešto iza 15 sati, Tuđman je razgovarao sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i vlade.

Posljedice bombardiranja bile su jedan poginuli i četvero ozlijeđenih ljudi, razrušen dio krova Banskih dvora, te oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije.

Upravo zbog straha od novog bombardiranja, povijesna saborska sjednica održala se u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Sabor je odluku o neovisnosti donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Hrvatska obvezala da će na tri mjeseca odgoditi proglašenje samostalnosti i suverenosti. Tražila je to Europska zajednica uvjerena da se jugoslavenska kriza i započeta srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

0