UNHCR odao priznanje Usniji Redžepovoj

Foto: Promo

Predstavništvo UNHCR-a u Srbiji je izrazilo je danas sućut zbog smrti usnije Redžepove, velike romske umjetnice i “simbola borbe Roma za njihova građanska prava i mjesto u srpskoj društvu”.

Njezin angažman u humanitarnom radu i zauzimanje za rješavanje problema Roma u opasnosti da postanu osobe bez državljanstva ostaće upamćeni među građanima Srbije,” navodi se u priopćenju visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR).

Kako se navodi u priopćenju, Esma Redžepova bila je jedna od najglasnijih zagovornica upisa Roma u matične knjige rođenih, u okviru kampanje “Biandimaskolil”, koji je vodila ova organizacija, iu mnogim prilikama je pozivala ovu organizaciju UN i nudila dodatnu pomoć.

UNHCR navodi da u vrijeme kada dobiva dodatna sredstva da bi pružila bolji odgovor na trenutnu izbjegličku krizu, ta Agencija UN ne prekida niti smanjuje pomoć namijenjenu osobama bez državljanstva i interno raseljenim osobama.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice će nastaviti surađivati ​​s Vladom u cilju sprječavanja apatridije i nalaženja trajnih rješenja za izbjeglice iz BiH i Hrvatske i interno raseljene osobe s Kosova. Ovo je najbolji način da odamo počast svemu što je Esma Redžepova ostavila za sobom” izjavio je Hans Friedrich Šoder, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

Šoder je rekao da je u ovom trenutku pažnja javnosti usmjerena na tranzit izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja kroz Srbiju i na humanitarnu operaciju čiji su oni korisnici, ali je dodao da ni jedan akter ne bi trebalo smanjiti svoju podršku izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i interno raseljenim osobama s Kosova.

Izvor:

http://rs.n1info.com

🔥2