Srbija: Tjednik Het nap vrijeđao Rome

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donijela je mišljenje u kojem je navela da je tjednik na mađarskom jeziku Het nap prekršio Zakon o zabrani diskriminacije u jednom tekstu u kojem je vrijeđao pripadnike romske nacinalne manjine.
Povjerenica je u mišljenju navela da je Het nap u tekstu “Bacanje jaja: Pomama Roma – Bacaju jaja na starije građane” iznio stavove i ideje koji su uznemiravajući i ponižavajući, i time povrijedio dostojanstvo pripadnika romske nacionalne manjine i prekršio zakonske odredbe.

Povjerenica je ovo mišljenje donijela na temelju pritužbe koju su podnijeli Komitet pravnika za ljudska prava i Regionalni centar za manjine.

Sporni tekst objavljen je 10. lipnja ove godine, a nakon oštre kritike Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Het nap je u sljedećem broju objavio ispriku glavnog urednika lista Viktora Tomeka i autorice, novinarke Elvire Renčenji.

U tom tekstu je između ostalog bilo navedeno da skupina djece i mladih u Subotici gađaju starije sugrađane jajima i pljačkaju starije osobe koje dolaze na groblje. U spornom tekstu, autorica je navela da su izvršioci ovih nedjela mladi Romi i dodala da to “ne čudi”.

Autorica je u tekstu koristila termine poput “cigančići” i “pocigančeni nitkovi”, zatim rečenice poput: “Romi, oni tamnoputi, koji su najvjerojatnije izbjegli s Kosova i žive od socijalne pomoći”.

Ona je za Rome napisala i da “parazitiraju na našoj grbači”.

Izvor:

https://romskenovine.wordpress.com

🔥1