Model “c” obrazovanja za pripadnike romske nacionalne manjine

Danas je u Hrvatskom saboru na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija održan sastanak Kluba nacionalnih manjina s voditeljem ekspertne grupe za provedbu cjelovite kurikularne reforme dr. sc. Borisom Jokićem i pomoćnikom Ministra znanosti, obrazovanja i sporta gospodinom Stašom Skenžićem.

Sudionici sastanka su raspravili niz tema vezanih za obrazovanje na jeziku nacionalnih manjina, te probleme s kojima se njihove zajednice u tom kontekstu suočavaju.

Zastupnik Kajtazi iskoristio je ovu priliku da sve sudionike upozna s problemima s kojim se suočavaju nacionalne manjine koje on predstavlja, posebno romska i ruska nacionalna manjina.

Gospodin Jokić je najavio raspisivanje javnih natječaja za formiranje ekspertnih grupa koje će se baviti reformom postojećeg sustava obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ali i istaknuo kako će Cjelovita kurikularna reforma obuhvatiti sve razine obrazovanja od ranog i predškolskog obrazovanja do osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Ovaj sastanak je tako označio početak sudjelovanja nacionalnih manjina u procesu cjelovite kurikularne reforme u Republici Hrvatskoj, a najavljeno je kako će se po prvi puta omogućiti i romskoj nacionalnoj manji da njeguje svoj jezik i kulturu kroz postojeći Model “C” obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Izvor:

http://veljkokajtazi.com

0