Prva parada Roma Beogradu

Autor: Čedo Todorović

U petak 23 rujna, Beograd će biti domaćin Parade Roma. Inaće parada Roma će se obilježiti u svim Europskim gradovima. Roma će se u Beogradu održati po prvi put.

Sudionici parade će se okupiti u 11 sati ispred Vlade Srbije, gdje će im se obratiti, Soraja Post, poslanica Europskog parlamenta iz Švedske, koja je ujedno i jedina romkinja u Europskom parlamentu, izjavio je Goran Miletić iz organizacije Civil Right Defenders.

Miletić je izjavio da se skup obilježava pod nazivom FRKA – Festival romske kulture i aktivizma. Sudionici su i Romski kulturni centar i Centar za promociju znanja i veština iz Novog Sada.

Romi će na ovom skupu zahtijevati i tražiti da se usvoje zakoni koji se tiću prislinog iseljenja  kao i oni koji se odnose na pozitivnu diskriminaciju Roma pri upisu u obrazovne ustanove. Godinama unazad, prema organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava, Romi su najugroženiji pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji.

Po završetku šetnje u Mikser Hoiuse, Beograd, će se održati izložba o Romima, debata na temu “EU i Romi” i koncert nekih od romskih glazbenika.

Procjenjuje se da u Srbiji živi oko 150.000 osoba pripadnika romske nacionalnosti.

 

🔥6