Održana prva radionica “Photovoice” u Slavonskome Brodu

Autor: Čedo Todorović

Foto: Informativno-Pravni Centar

U sklopu projekta „Podizanje svijesti lokalne zajednice o problemima i poteškoćama s kojima se susreće marginalizirana romska populacija u Slavonskom Brodu uz pomoć Photovoice-a“, Informativno-Pravni Centar iz Slavonskoga Broda održao je prvu radionicu “Photovoice”. Radionica je održana u prostorijama Mjesnog odbora “Josip Rimac”, a usmjerena je na romsku zajednicu Slavonskoga Broda. Mladi pripadnici romske nacionalne manjine su tijekom radionice upoznali i naučili o osnovnim značajkama Photovoice-a.

Kroz pripremljenu prezentaciju čuli su da je Photovoice vrsta ativnog uključivanja i istraživanja u kojima su ljudi, obično oni sa malo nage ili moći mogu koristiti fotografije i / ili video da prikažu svoju okolinu i iskustva i da izraze svoje misli o njima.

Da kroz Photovoice:
– Fotografije se mogu razumjeti bez obzira na jezik, kulturu i druge faktore.
– Kreatori politike, ne mogu poreći stvarnost koja im je predočena u lice.
– Fotografije ili slike, stvarajući jasnu evidenciju o tome što postoji u određenom trenutku, može se iskoristiti da donositelji odluke i druge držu odgovornima.
– Fotografija i video osigurava sredstvo za osnaživanje bez potreba ljudi da ustanu i govore u javnosti.

Te da su ciljevi Photovoice-a:
– Osigurati glas za one koji nemaju
– Usaditi kritičku svijest.
– Utjecati na politiku.

Nakon održane prezentacije, sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe, te su na primjerima slika pokušali napraviti kratke priče.

Sudionici su dobili zadatak da do 30.09.2015 godine, kada će se održati druga radionica,pronađu zanimljive priće u romskom naselju, o životu roma. Trebaju pronaći najmanje 14 zanimljivih životnih prića koje će biti popračene sa fotografijama. Nakon toga bi se trebala održati javna izložba fotografija.

Ovim projektom koji je financiran sredstvima Grada Slavonskog Broda također želimo potaknuti marginaliziranu i socijalno ugroženu romsku zajednicu da samostalno i uz pomoć modernih medija prezentira svoje probleme u javnosti putem interneta ili društvenih mreža.

Održana radionica "Photovoice" u Slavonskome Brodu

 

0