PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: Europski sud za ljudska prava pokrenuo postupak zbog iseljenja neformalnog naselja Grmeč u Beogradu

Autor: YUCOM

U Beogradu, 2015/7/30. godine

Europski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mjere protiv Republike Srbije uslijed opasnosti od nastanka nenadoknadive štete zbog otpočinjanja prinudnog iseljenja neformalnog romskog naselja Grmeč u Beogradu.

Smatrajući da rušenje kuća u kojima interno raseljeni Romi stanuju u neformalnom naselju Grmeč od 1999. godine bez osiguravanja alternativnog smještaja, u roku od samo jednog dana i bez ikakve potpore nadležnih službi, te njihovo praktično beskućništvo dovode do povrede zabrane nečovječnog i ponižavajućeg postupanja iz čl . 3. EKLJP i povrede prava na poštovanje privatnog i obiteljskog života iz čl. 8. EKLJP, au svezi sa zabranom diskriminacije iz čl. 14. Konvencije, Komitet pravnika za ljudska prava podnio je zahtjev Europskom sudu za ljudska prava da obustavi postupak prisilne rušenja objekata u kojima Romi stanuju dok im se ne pronađe adekvatan alternativni smještaj i ne osigura poštovanje procedure za provođenje iseljenja koje će biti u skladu s međunarodnim pravom ljudskih prava.

Rok za odgovor Republike Srbije na pitanja koja joj je Sud poslao u vezi s ovim slučajem istekao je juče au nastavku postupka Sud će donijeti konačnu odluku o izricanju privremene mjere. U svojoj dosadašnjoj praksi Europski sud za ljudska prava samo je u najtežim slučajevima pokretao postupke za izricanje privremenih mjera u situacijama koje su se ticale prinudnih iseljenja.

Očekujemo da Republika Srbija ne čekajući konačnu odluku Europskog suda za ljudska prava obustavi postupak iseljenja neformalnog naselja Grmeč, da u potpunosti poštuje ratificirane međunarodne ugovore i osigurati adekvatan alternativan smještaj stanovnicima ovog naselja.

Za dodatne informacije možete se obratiti YUCOM-u na office@yucom.org.rs

U prilogu možete pronaći cijelo priopćenje.

Europski sud za ljudska prava pokrenuo postupak zbog iseljenja neformalnog naselja Grmec u Beogradu – Priopčenje

Izvor:

http://www.yucom.org.rs

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

0