UNDP Hrvatska kroz REYN mrežu podržava sudjelovanje mladih Roma u obrazovanju

FOTO: NENA LUKIN

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj se u srpnju ove godine priključio Mreži podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska koja pomaže mladim Romima u odgoju i obrazovanju.

Članovi mreže REYN-Hrvatska su učitelji, odgajatelji, pomagači, institucije, nevladine i druge organizacije i pojedinci koji djeluju u području odgoja i obrazovanja romske djece te jačanju međunarodne mreže REYN u razmjeni iskustava i stručnih znanja.

„Zajedničkim radom želimo stvoriti uvjete koji će omogućiti da svaka djevojčica i dječak romske nacionalnosti ostvari pravo na kvalitetno obrazovanje i odgoj, ali i okruženje poticajno za daljnji rad i učenje“, rekla je Sandra Vlašić, predstojnica UNDP-a Hrvatska.

Romi su i ostaju jedna od najugroženijih skupina stanovništa u Hrvatskoj, pri čemu su posebno ranjiva romska djeca. Podaci objedinjeni u publikaciji „Romska svakodnevnica u Hrvatskoj: prepreke i mogućnosti za promjenu“ govore kako je tek 44 posto romske djece uključeno u predškolsko obrazovanje, svega 40 posto ih završi svih osam razreda osnovne škole, dok srednju školu završi tek njih 10 posto.

Slabija uključenost Roma u obrazovni sustav kasnije se očituje u njihovom lošijem položaju na tržištu rada i nepovoljnoj ekonomskoj situaciji. Jedino promicanjem obrazovanja i odgoja možemo osigurati da romska djeca dobiju jednake prilike kao i njihovi vršnjaci, pri čemu ne treba zaboraviti da su svi oni, kao generacije koje tek dolaze, temelj napretka cijele zajednice. Nepovoljni obrazovni ishodi maldih Roma predstavljaju i gubitak ljudskih potencijala, posebice kad uzmemo u obzir da je prosječna dob romskog stanovništva 22 godine, u usporedbi s prosječnom dobi općeg stanovništva koja je 42 godine.

UNDP Hrvatska je već niz godina prepoznat po svom radu s isključenim skupinama, a trenutačno provodi dva projekta vezana za uključivanje Roma: „Platforma za uključivanje Roma – faza II“ i „Zajedno za bolje – društvena uključenost Roma u Hrvatskoj“. Projekti imaju za cilj poboljšanje životnih uvjeta Roma putem povezivanja s lokalnim institucijama, korištenjem EU fondova i donošnjem kvalitetnijih mjera i politika kako bi se što učinkovitije rješavali problemi s kojima se Romi svakodnevno susreću.

***

 

*REYN-Hrvatska djeluje kao dio međunarodne mreže Romani Early Years Network (REYN), a pokrenuta je u sklopu dvogodišnjeg IPA projekta Romai Early Years Network – Croatia. Mreža je u Hrvaskoj započela s radom u veljači 2014. godine, a do sada broji više od 150 članica.

Izvor:

http://www.hr.undp.org

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

0