Romi u javnim radovima

AUTOR: RADIOPRKOS

Grad Nova Gradiška u ovogodišnjem ciklusu javnih radova planirao je zaposliti 60 osoba, no u konačnici radi ih 50. Od toga u sklopu dobro osmišljenog pod-programa „Romi za Rome“ uspjelo se zaposliti i 10 osoba iz romske zajednice koji rade na uređenju okoliša jednog od ukupno 2 manja romska naselja unutar grada. Ti ljudi su naprosto oduševljeni što im se pružila prilika raditi i zaraditi ovog ljeta zagarantirani minimalni osobni dohodak od oko 2500 kuna i s radošću rade i na ovako velikim vrućinama od preko 35 Celzijevih stupnjeva.

Prema riječima Dušana Nogića referenta u Gradskom upravnom odjelu za komunalne djelatnosti koji brine o uspješnoj provedbi cijelog projekta javnih radova, kako ove, tako i prethodnih godina, Romi su odlični radnici, a svi redom su itekako u potrebi jer tako zarađuju sredstva za svoje, mahom brojne obitelji ili za starije nemoćne i bolesne članove obitelji. „Nema kašnjenja na posao niti prigovaranja i svi bi oni voljeli kada bi našli stalan posao a ne samo ovaj koji traje nekoliko mjeseci.“-tvrdi Nogić te ističe kako uređujući okoliš u blizini romskog naselja na Urijama utječu i na svoje sunarodnjake kako trebaju više brige posvetiti uređenju i čuvanju okoliša u kojem žive.

Već su do sada sanirali brojne male „divlje“ deponije komunalnog otpada koje nastaju slijed obrade prikupljenih sekundarnih sirovina i za očekivati je kako će se malo po malo osvijestiti ljude iz tog romskog naselja kako moraju bolje skrbiti o urednosti svoje gradske četvrti. Rezultati su itekako vidljivi jer nigdje otpada gdje prođu ovi radnici iz javnih radova, a sve je uredno pokošeno i očišćeno. U razgovoru s radnicima doznajemo kako imaju zaštitnu opremu, kape, rukavice i radna odjela i razne ručne alate te kako ipak zbog velikih vrućina najviše posla naprave u jutarnjim satima (do 11) a kasnije moraju potražiti zaštitu od sunca. S radom se zato počinje rano, pa neki i prije 5 polaze na posao. Sve čestitke gradu na ovoj inicijativi pomoći ljudima iz romske zajednice a također i ovoj grupi osoba iz javnih radova koje ponosno zarađuju za život svojih obitelji.

Izvor:

http://www.radioprkos.hr

« od 3 »

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’alignright’]

🔥7