Srbija: Ovo je pakao, zidovi su nam užareni, beba je opekla trbuh!

Nas petero živi u 15 kvadrata. Imamo jedan prozor i zidove, koji su užareni od topline, kaže djed Fatmir.

BEOGRAD – Jednogodišnja beba Brenda opekla je trbuščić i dio ruke kada se samo nakratko naslonila na zid kontejner-kućice u romskom naselju Reva u Krnjači.
Ostala djeca danju više i ne ulaze u ove objekte obložene limom jer su u njima temperature nepodnošljive.
“Ovo je pakao! Nas petero živi u 15 kvadrata. Imamo jedan prozor i zidove, koji su užareni od topline. Kad se lim s vanjske strane usija, unutra biti najmanje 50 stupnjeva. Brenda je tek prohodala i prije neki dan kad se samo naslonila na zid, dobila je opekline i po trbuhu i po ručici “, priča Fatmir Jasir, djed male Brende i stanovnik romskog naselja.

Prije samo mjesec dana, kaže on, supruga mu je umrla u najtežim mukama. Imala je rak pluća, au paklenom kontejneru šanse za produžetak života nisu ni postojale.
“Tvrdim da je umrla zbog katastrofalnih uvjeta u ovoj konzervi. Nema kome nisam pisao. Išao sam u Sekretarijat za socijalnu zaštitu, ma nitko me ni pogledao nije. Bar da dobijemo klima-uređaj, pa da možemo spavati unutra. Ovako ćemo morati spavamo vani “, kaže Fatmir.
Brendina mama Fatima u osmom je mjesecu trudnoće i danju ne bi trebalo da izlazi. Ipak, veli, bolje joj je i da stoji na suncu nego da boravi u užarenom kontejneru.

“Vani skoro da nema hlada jer smo usred poljane, ali bolje i tako da stojim nego da sam sve vrijeme unutra na 50 stupnjeva”, priča Fatima.

Naselje Reva trenutno broji 20 kontejner-kućica. U nekima živi i po desetoro ljudi. U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu juče nisu odgovarali na pozive, au gradskoj upravi poručili su da im proslijedimo podatke o slučaju i da će u najskorije vrijeme vidjeti što mogu učiniti.

Izvor:

http://www.kurir.rs

Usijani... Kontejner-naselje
« od 4 »

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

🔥15