Bogojevo: Žive sa zmijama i štakorima

Autor: Z. RAJIĆ

Opčina Odžaci odlučila je iseliti žitelje romskog nehigijenskog naselja u Bogojevu. Oko 40 obitelji dobit će u selu pristojne kuće s okućnicom.

Opčina Odžaci donijela je odluku da raseli svih obitelji iz romskog naselja u Bogojevu, kojima će biti kupljene pristojne kuće u selu. Oko 40 romskih obitelji, s više od stotinu članova, stanuje na periferiji, u divljem naselju okruženom šumama i barama, bez najosnovnijih uvjeta za život.

– Živimo u kućama koje prokišnjavaju i čije je zidove izjela vlaga. Nijedna kuća nema kupatilo, jer nemamo uvedenu vodu. U naselju postoji samo jedna česma, čija voda nije za piće, ali mi je pijemo, jer nemamo drugu. U kuće se uvlače zmije i žabe iz okolnih bara, i štakori, koji su izujedali djecu i starije. Kad padne kiša, u blatu smo do koljena. Moramo gazimo tri kilometra da bismo došli do puta. Naša djeca ustaju u pet ujutro da bi stigla u školu u 7. Kad se razbolimo, ne dolazi nam Hitna pomoć, jer nitko ne zna ni da postojimo. Odsječeni smo od svijeta i zaboravljeni – opisuje Slađan Oršoš (29), koji sa suprugom i troje djece, od osam mjeseci, osam i deset godina, stanuje u jednoj sobi.

Slađan kaže da mu je životni san da s obitelji živi u normalnoj kući, koja će imati izlaz na asfalt.

– O poslu ne smijem ni sanjati, jer nikad nisam radio u nekoj tvrtki, pa i ne znam kako to izgleda. Da nam nije socijalne pomoći i dječjih dodataka, većina nas u naselju ne bi nikad dinar vidjela. Glavni posao nam je da kopamo po smetlištima i prikupljamo sekundarne sirovine – priča Slađan.

Njegova obitelj je na listi prioriteta za iseljavanje iz neuslovnog naselja. Koordinator Ureda za Rome u Odžacima, Miroslav Ilić, kaže da je iz općinskog proračuna izdvojeno 9,3 milijuna dinara za kupnju 10 do 15 kuća za najugroženije obitelji s više djece u naselju u Bogojevu.

– Planirano je da narednih godina budu iseljene i ostale obitelji, kojima će, također, biti kupljene kuće s okućnicom i ekonomskim dvorištem, da bi u njima mogle i da privređuju. Novac za stambeno zbrinjavanje ovih ljudi osigurat lokalna samouprava, koja na tom prostoru namjerava uredi carinsku zonu, a pokušat ćemo za kupnju kuća pribavimo i donacije iz europskih fondova – istaknuo je Ilić.

“ČERGA”
LOKALNA samouprava u Odžacima bila je sufinancijer projekta, kojim je Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada izgradila kupaonice u 32 kućanstva u romskom naselju “Čerga” u Deronjama.

– To selo ima dobre kuće, struju, vodu i put. Uspjeli smo da naselje legalizujemo i trenutno se, uz pomoć OESS, radi plan detaljne regulacije – iznio je Ilić.

Izvor:

http://www.novosti.rs

2