Kakanjski Romi – kako iz trošne kućice do stana

Autor: Mladen Obrenović

U kakanjskoj Vardi, najvećem romskom naselju u Bosni i Hercegovini, u teškim uvjetima i bez potrebnih resursa 3.000 Roma žive.

Dok Pristavlja lonac kave na maloj peći na plin, Meira Ramić iz Kaknja Varde, nastanjenom Roma, žale se da čak ni struju uključene. Ni kotao ne uključuje, ali voda kupka grije na “peć na drva”. Zajedno s djetetom, njegov brat i otac žive u 40 ‘kvadrata’ flat koje su dobili od općinskih vlasti.

“Ja ne mogu potrošiti više od 20 ili nešto [konvertibilnih] maraka [10 €], jer će isključiti. Otac dobiva 39 maraka [20 Euro] mirovine, odrezak ovdje, da se vidi da ja ne lažem, a time i prva plaća struja i neke komunalije. Voda ne plaća, zbog čega nemamo. A kako živjeti u ovoj sobi koji smo dobili? “, pita Meira.

Njezina obitelj je prošle godine preselio u jednu od 12 stanova, za potrebe stanovanja za romske obitelji u Kaknju uz pomoć države, izgrađen od strane općinskih vlasti. Kasnije, on je izgradio jednu zgradu s četiri apartmana, prije nekoliko dana počela je izgradnja novog objekta s još osam stambenih jedinica.

Vlasti također pokušavaju riješiti problem trajnog odlaganja najbrojnijih pripadnika romske zajednice u Bosni i Hercegovini, nakon što je jedan od rijetkih u zemlji. Procjenjuje se da je Kakanj područje ima najmanje 3.000 Roma i gotovo svi su u Vardi, naselje se nalazi na pet minuta od centra grada. Mjesto je sagrađena na bivšem odlagalištu tako. haldije, otpada dobivenog u proizvodnji ugljena.

Cijeli mirovina za dug tuđe

.. “Ne ja ne mogu misliti da smo bili tamo, na selu, dok smo živjeli tamo je sada dobro, imamo krov nad glavom, na suhom smo bolje je – ne 100 posto, ali 1.000 posto i još … Ja mogu. tih zidova živjeti. Mora nam pomoći nekako zaraditi novac “, kaže Mejra brat Fadil.
Ne nije dobio, i opet pomaže kućanstvo prikupljanjem sekundarnih sirovina.

“Bacanje i okrenuti kante za smeće, pa piše. Nije željeza više, pa sam kupiti ono što ne mogu naći. Malo plastike, malo kartona, tako da akumulira, ali to nije dovoljno. Pokušavam naći posao, otići u ured, ali ja ću umrijeti prije nego što sam dobio posao. I ja sam branio ovu zemlju tri godine “, žali Fadil.

Njihov jedini siguran izvor prihoda već spomenuto očevu mirovinu. No, pitanje je koliko je Hashim Ramić prima samo 20 eura, jer je navedeno na mirovinski odrezak, uskoro stiže i odgovor usvojila poštar – sudske odluke prema kojoj Hashim obustaviti većinu mirovina.

“Mirovina bila 330 maraka [165 €], ali sam bio jamac jedan susjed. Svi smo bili prilično prevarenim, a tu su i četiri jamaca, pa sada plaćaju svoje zasluge. I to neće biti ništa, ali ćemo umrijeti od gladi. Cijeli smo uzeo mirovinu. Gdje to učiniti? “, pita Hashim.

On žali kako loše vida, on treba drogu. Baš kao i njegove kćeri, koja boluje od astme. Prikaži puni vrećicu raznih lijekova.

“A kako ćemo kupiti, kako se snalaziti za hranu? A onda reći da smo dobili stan, a ne znam kako je to teško”, dodaje Fadil.

Kad haldija gore

Blizu početka njihove gradnje domova kamenim zajedno iz različitih materijala. Prije njih vreće pune plastičnih boca, naslagane kartonske. I puno djece. Svatko ispred kuće, iako je naselje širi neugodan miris.

“Gori haldija. Posebno se nadali u ljeto, tako da ne mogu disati. A onda zemlja propada. Vidi moju kuću … To je izrađen od čvrstog materijala, ali je udarac. Odbijam. Bojim se da će nas samo odvesti u rupu”, rekao je Rifat Sejdić.

Kad su ga pitali što živi, ​​kratko odgovara: “Od poznanika i dobrih ljudi, koji mi daju nešto.”

Mladić je u njegovu društvu, dodaje: “Vidite ove vrećice Pa, iz onoga što živimo za Trebam nekoliko dana dok sam 100 funti plastike i da ću dobiti 35 maraka [17,5 EUR] Karton je jeftinije – 25 maraka [12.5?.. Euro]. Tu dolazi čovjek iz Sarajeva, učitan i platiti. I skrećemo pogled, “sugerira.

“Nije to ništa sramotno djelo, čak i prikupljanje boca i otpada. Ona mora i netko. To je sramota to je ono što mi živimo u. Moji sinovi su već velika i kako živjeti bez kupaonice, a sve bez svojih soba. Prijavila sam se na ovom popisu za novi stan i tamo sam 11., valjda će biti nešto “, nada Hata.

Ali Esref Ramić nije bio tako pomirljivo. Očajna glas priča više nije mogao izdržati improvizirani kuću od dasaka.

“To ne može biti jedan od tih ‘Baja’ živi. Ne, što nisam pokušati ih uništiti, ali ne pomaže. A sve to gori, mirisi, propada … I ja sam bolestan. Dobio sam neka prava koja prije nego što sam dobiti stan” žali Esref.

Stroga pravila za odlaganje

Općinske vlasti strogo držati pravila u procesu stambenog i jasno je tko i kako može dobiti rang stana nakon izdavanja javnog poziva, rekao je Majid Bajrić, časnik u imovinsko-pravnog odjela i voditelj Povjerenstva, koji je primarni zadatak zbrinuti Romske obitelji iz Varde.

U tom procesu, slijedite zakone i upute Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, sve kako bi pomogli svojim sugrađanima. Također riješiti jedan od gorućih problema Kakanj.

“To je ilegalna i neuvjetnim zgrade, kuće su građene od loših materijala i sve zgrade, prema riječima stručnjaka, spremna za rušenje. Stanari su u neadekvatnim objektima su premijera prioritet i do sada smo oborili pet takvih kuća. Sve svoje kupce su zbrinuta” objašnjava Bajrić.

Podsjeća da je najveće naselje Roma u Bosni i Hercegovini, tu je gotovo stoljeće, dodajući da se novi stanovi u vlasništvu općine i stanovnici s obzirom na mogućnost korištenja život i pravo na stambeno zbrinjavanje se prenosi na mlađe članove nakon smrti “glave obitelji”. Veličina po pojedinim obitelj prima ovisi o njihovoj veličini, a apartmani imaju površinu od 30 do 70 četvornih metara.

“Projekt Roma stanovanja je osmišljen prije pet godina, a za sve što smo imali pozitivne reakcije naših sugrađana, jer je situacija u Varde neodrživa. Imamo niti jedan prigovor je imao do sada, a to je najbolji dokaz da radimo ispravno. A kada Mi ćemo završiti cijeli projekt ovisi o novcu, jer materijalnih resursa i diktiraju sve oko njih je sve “, kaže Bajrić.

Za kućama izgrađenim na datum materijalnih sredstava pomogla državni proračun. Ostali su dane od Kaknja snagom, bilo da je riječ o novcu ili potrebne dokumentacije i dozvola. Projekt izgradnje osam novih stanova, koje je započelo prije nekoliko dana, pomogao austrijsku humanitarnu organizaciju Hilfswerk.

Izvor:

http://balkans.aljazeera.net

« od 11 »

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

🔥12