Konzul Veleposlanstva Rumunjske u Hrvatskoj posjetio romsko naselje

Autor: 035Portal

U Mjesnom odboru “Josip Rimac” živi 95% Roma koji govore rumunjskim dijalektom i upravo je to razlog dolaska predstavnika Veleposlanstva Rumunjske u Hrvatskoj i Univerziteta Temišvar. Bogdan Brinzei, konzul iz rumunjskog veleposlanstva kaže kako su došli raditi istraživanje povodom suradnje zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Filozofskog fakulteta iz Temišvara.

“Oni će pokušati danas saznati više detalja o jeziku koji Romi u vašoj županiji pričaju. Riječ je o velikom istraživanju. U nedjelju smo bili u Međimurskoj županiji, zatim u ponedjeljak u Koprivničko-križevačkoj županiji, jučer u Sisačko-moslavačkoj i danas smo u Brodsko-posavskoj i idemo prema Osječko-baranjskoj”, ističe Brinzei.

U svim tim županijama postoje Romi Bajaši koji koriste dijalekt rumunjskog jezika. Istraživanje traje kratko, ali je intenzivno i rezultati se očekujue negdje na jesen u mjesecu rujnu.
“Rezultate ćemo poslati i prema županiji i Ministarstvu obrazovanja, Uredu za nacionalne manjine i nadamo se da će što prije ovi ljudi imati pravo naučiti svoj jezik u školama koje pohađaju romski učenici”, kaže Brinzei.

Prilikom posjete održana je radionica o rumunjskom dijalektu romskog jezika na kojoj je sudjelovalo desetak mještana romskog naselja.

Izvor:

http://www.035portal.hr

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]

0