Ovi romi su odlučili da uzmu sudbinu svoje ruke: Upoznajte dvojicu Milana, oni su budućnost Srbije!

Foto: Telegraf

Milan Usainović (29) i Milan Nikolić (24) pohađaju šestomjesečnu praksu u službi Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti i žele da pomognu svom narodu

U Srbiji službeno 20 nacionalnih zajednica ima status manjina, a od svih su, kako kažu istraživanja, najugroženiji Romi.

Najveći problem jeste mali postotak njih koji se obrazuju, ali i velika diskriminacija od strane društva u kojem žive. Jedno vuče drugo. Međutim, nije sve tako crno. Postoje mladi Romi koji se itekako obrazuju i bore za prava svog naroda. Mladi su, pametni, odlučni i uporni.

Pravi primjer za to su Milan Usainović (29) i Milan Nikolić (24), apsolventi Pravnog fakulteta u Beogradu. Obojica su puni entuzijazma, žele da se bave ljudskim pravima i učine sve što je u njihovoj moći kako bi podigli svijest ljudi o diskriminaciji Roma.

Sada su zajedno na šestomjesečnoj praksi u stručnoj službi Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije. Projekt je pod nadzorom Europskog Centra za prava Roma i cilj je da se mladim Romkinjama i Romima osigurati neposredno iskustvo u radu u neovisnoj instituciji.

Milan Nikolić je član vojvođanskog romskog centra iz Novog Sada i preko njihovog sajta je čuo za projekt.

– Konkurisao sam zato što su prije svega tražili pravnike, ali i zato što bih volio da se bavim ljudskim pravima. Velika mi je čast što sam ovdje i što mogu steknem iskustvo u radu baš u ovoj instituciji. Trudiću se da pomognem kako svojoj naciji tako i drugim ljudima – kaže Nikolić.

Milan Usainović je za ovaj natječaj saznao preko Facebooka. Godinu dana je radio u jednoj organizaciji i preko njih se zainteresirao za angažman oko romskih prava.

– Na njihovoj stranici bio je postavljen link o projektu. Iskren da budem, razmišljao sam da li da se prijavim ili ne, jer su tražili samo dvije osobe. Međutim, drugarica me je pozvala i ohrabrila da pošaljem prijavu. Poslušao sam je i eto mene ovdje – rekao je Usainović.

Milan Usainović je tjedna studija pohađa0 različite ljetne škole koje su se bavile ljudskim pravima i bio je oduševljen onim što je vidio i radio.

– Zaista bih time volio da se bavim. Trudiću se da romska nacionalna manjina ima koristi od mene i mog rada. Mi smo budućnost i bez nas mladih Roma nema budućnosti – poručio je Usainović.

Istog je mišljenja i njegov kolega Milan Nikolić.

– Smatram da mi je i jedna od obveza da pomognem svom narodu jer smo tijekom studija dobivali dosta pomoći.

Njih dvojica smatraju da roditelji od malih nogu svoju djecu trebaju usmjeravati ka pravim vrijednostima u životu i obrazovanju.

– Kad je riječ o obrazovanju mladih Roma, treba se raditi na svijesti roditelja te djece. Odnosno da oni sami uvjeriti svoju djecu da je obrazovanje vrlo važno. Kada je dijete malo i nema svijest o budućnosti roditelji su ti koji svoju djecu moraju usmjeravati, kao što su nas naši roditelji.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković veoma je zadovoljna što su se u rad institucije uključili i predstavnici manjine za čiji se bolji položaj bori Povjerenik.

– Ovo je način da ih ohrabrimo i uključimo, i da budemo primjer i drugima, kako bi ostale institucije države prepoznale važnost ovakvih aktivnosti i slijedile naš primjer. Građani i građanke Srbije već godinama prepoznaju Rome i Romkinje kao najdiskriminisaniju manjinsku skupinu, i zato je značaj ovoga višestruk. S jedne strane, ova dva mlada čovjeka dobiće priliku da se u praksi uče onome što su slušali na fakultetu, a sa druge strane, mi pokazujemo kako se možemo boriti protiv predrasuda i stereotipa koji prate romsku manjinu. Romi trebaju živjeti s nama i mi s njima, a ne odvojeno i podijeljeno – zaključuje povjerenica.

U službi Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti osjećaju se ugodno i odlično surađuju sa zaposlenicima.

– U ovoj instituciji vlada jedna ugodna atmosfera i to nam se najviše sviđa. Bavimo se vrlo ozbiljnim poslovima koje će u buduće unaprijediti i poboljšati prava nacionalnih manjina.

Suština ovog projekta je da se oni volontiraju kako bi stekli iskustvo za daljnji rad i usavršavanje u toj oblasti interesovanja. Projekt traje šest mjeseci i za to vrijeme mogu dosta toga naučiti, ali i poboljšati svoje šanse za zapošljavanje.

(Saša Kostić)

Izvor:
Romi-zastita-ljuskih-prava-Foto-Telegraf-91
« od 6 »
[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’none’]
2