SAD: U Srbiji dominira nasilje nad Romima

FOTO: Beta (Dragan Gojić)

U izvještaju se navodi da su primjetni i maltretiranje novinara i pritisak u pravcu auto-cenzure, korupcija u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i nekim granama vlasti, a ukazuje se i na neefikasan pravni sustav, dugi periodi pritvora prije suđenja, loš tretman zatvorenika.

Govoreći o slobodi okupljanja u Srbiji u izvještaju se navodi da vlast općenito poštuje to ustavno pravo, kao i slobodu političkog, sindikalnog i drugog udruživanja, a poštuje se i sloboda kretanja.
Također se navodi, da vlada surađuje s UNHCR-om u osiguravanju zaštite i pomoći interno raseljenim osobama, izbjeglicama, tražiteljima azila, apatridima i drugim osobama.

Washington, također, ukazuje da se dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU nastavlja u Bruxellesu, dodajući da su “administrativne strukture sjevera Kosova djelomično integrirane u nacionalnu administraciju”, a da su neriješeni sporazumi o Zajednici srpskih općina, o telekomunikacijama i integraciji pravosudnog sektora.

Kada je u pitanju Kosovo kao najvažniji problem navode se “akcije na blokiranju normalizacije, uključujući uspostavu blokada puteva u Mitrovici / Sjevernoj Mitrovici od strane dužnosnika lokalnih Srba na Kosovu, i ograničavanja prava kao što su sloboda kretanja i sloboda bogoslužja hodočasnicima Srpska pravoslavne crkve”.

Kao druga zabrinjavajuća oblast na Kosovu konstatira se diskriminacija i nasilje protiv pripadnika etničkih manjina, osoba s invaliditetom i pripadnika LGBT zajednice.

Slijedi nasilje nad ženama, a probleme predstavljaju i izvješća o lošem policijskom tretmanu zatvorenika, lošem stanju, korupciji i protekciji u zatvorima, dug istražni pritvor i neučinkovitost sudstva, zastrašivanje medija od strane javnih službenika i kriminalnih elemenata, ograničenje vjerskih sloboda i vandalizam nad vjerskom imovinom , ograničeni napredak u povratku raseljenih osoba njihovim kućama, korupcija u vladi, trgovina ljudima, loši uvjeti u duševnim bolnicama, sporadične etničke tenzije i angažiranje djece za rad u neformalnom sektoru.

Kosovska vlada je, kako se navodi, poduzela korake da procesuira i kazni dužnosnike koji su počinili zlouporabe u javnim službama ili drugim vladinim dijelovima, ali mnogi vjeruju da su viši dužnosnici umiješani u korupciju nekažnjeni.

U izvještaju se posebno osuđuje nasilni ekstremizam i potpuno nepoštivanje ljudskih prava i života od strane grupa, poput Islamske države, pakistanskog Talibana i Boko Harama. Također se ističe da vlade Kine, Egipta, Eritreje, Etiopije, Irana, Rusije i Sudijske Arabije, pored ostalih, nastoje ograničiti slobodu i otvorenost medija i razvoj građanskog društva.

Predstavljajući izvješće u četvrtak, državni tajnik John Kerry je rekao da su za patnje i zlostavljanje odgovorne terorističke skupine koje koriste vjerske podjele da bi promovirale svoju ideologiju, kao i vlade poput sirijske, koje djeluju u ime borbe protiv terorizma.

Frans pres navodi da se u godišnjem izvješću State Departmenta ocjenjuje poštivanje ljudskih prava u zemljama diljem svijeta, izuzev u SAD, ali da je Kerry rekao da u izvješću nema ničeg “licemjernog” i “arogantnog”.

“Ne možemo, a da se ne osjetimo ponizno pošto smo vidjeli ono što smo vidjeli prošle godine, u smislu rasnog nesklada i nemira”, rekao je on.

“Svaka zemlja, uključujući i SAD, ima prostora za poboljšanje, a put ka globalnom poštovanju uvijek počinje kod vlastite kuće”, kazao je Kerry, a prenio je AFP.

Izvor:

http://www.rtv.rs

🔥5