Romski učenici imali 22.000 izostanaka u polugodištu

FOTO: FotoDesk

Prosječan broj izostanaka u bijeljinskim osnovnim školama podignut je na cijelu nedjelju tijekom godine zbog ogromnog broja izostanaka romskih učenika, rekao je novinarima šef gradskog Odjela za obrazovanje Dragorad Vasić.

Na okruglom stolu “Izostanci učenika – pojava ili praksa”, koji je danas održan u gradskoj upravi, Vasić je rekao da bi sadašnji broj izostanaka od 22 do 26 sati godišnje, kada se izuzmu izostanci romskih učenika, bio sveden na prihvatljivu prosjek od 12 do 15 sati tijekom školske godine.

“Izostanci s nastave trebalo bi da budu svedeni na sporadičnu pojavu i želja nam je da svi učenici pohađaju obveznu osnovnu školu i steknu znanje koje im otvara mogućnosti za nastavak školovanja, za zapošljavanje i za uključivanje u društvo”, poručio je Vasić.

On je rekao da gradska uprava, u suradnji s nevladinim organizacijama, godinama ulaže novac i napor da se romski učenici upišu i zadrže u školama, kroz osiguravanje udžbenika i školskog pribora, užine i organiziranog praćenja djece u školu.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Zlatoljub Mišić rekao je novinarima da ovaj kompeksan problem velikog broja izostanaka s nastave vodi ka gubljenju prava na obrazovanje, a pojavljuju se i novi problemi poput maloljetničkih brakova i trudnoća, te problemi sa zapošljavanjem.

“Najviše zabrinjava što romska djeca i kada redovito idu u školu uglavnom prestaju sa školovanjem poslije petog razreda”, naglasio je Mišić.

Prema njegovim riječima, ombudsman za djecu Republike Srpske priprema istraživanje o ovom problemu koji je isti u svim lokalnim zajednicama.

Mišić je naveo primjer jedne dobojske škole u kojoj se 20 romske djece godinama samo upisuju u školu sve dok ne istekne zakonska obveza od 15 godina, kada se gube iz obrazovnog procesa.

Izvršni direktor Udruženja za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” Dragan Joković rekao je novinarima da se u tri osnovne škole u Bijeljini obrazuje 128 romske djece, od čega je 69 njih ostalo neocijenjena zbog izostanaka.

Prema njegovim riječima, samo u prvom polugodištu ove godine romska djeca imala su oko 22.000 izostanaka, što je za 6.000 izostanaka više nego u istom razdoblju prošle godine.

Joković kaže da je osnovni razlog problema izostanaka romske djece iz škole velika migracija njihovih obitelji ka zemljama zapadne Europe.

Kao moguće rješenje problema on navodi omogućavanje izvanrednog polaganja razreda, koje traži dodatni angažman škole.

Joković je naveo i dobre primjere poput šestero bijeljinskih srednjoškolaca iz romske populacije, od kojih prva djevojčica ove godine završava srednju školu.

“Oni su primjer, ohrabrenje i poruka svoj romskoj djeci da je obrazovanje ipak jedini put ka uključivanju u društvo”, zaključio je Joković.

Izvor:

http://www.infobijeljina.com

🔥1