Udomljeno 12 ROMSKIH OBITELJI: Mali i Davenport im uručili ključeve novih domova!

Riječ je o obiteljima koje su raseljene iz nehigijenskih naselja kod Belvila i ispod mosta Gazela.Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i šef Delegacije Europske unije u Srbiji Michael Davenport uručili su ključeve i ugovore o korištenju stanova za 12 romskih obitelji, koje su se danas uselile u socijalne stanove u Orlovskom naselju. Riječ je o obiteljima koje su raseljene iz nehigijenskih naselja kod Belvila i ispod mosta Gazela.Zgrada za socijalno stanovanje u Orlovskom naselju izgrađena je u okviru projekta “Sagradimo dom zajedno”, koji financira EU sa 3,6 milijuna eura, a provodi Ured Ujedinjenih naroda za projektne usluge (UNOPS) u suradnji s Gradom. Davenport, uručujući ključeve stanova, rekao je da izgradje socijalnih stanova način da se pomogne poboljšanju uvjeta stanovanja romske populacije.– Osiguranje stambenih uvjeta je neophodno za poboljšanje kvalitete života Roma i njihovu veću integraciju u društvo -rekao je Davenport.On je dodao da je stambeno zbrinjavanje 12 romskih obitelji prvi i ohrabrujući korak da treba nastaviti provedbu projekta “Sagradimo dom zajedno”.

– Delegacija EU je potpuno posvećena nastavku tog projekta i želim vam sreću u novim stanovima, kao i da se i druge obitelji uskoro usele u njihove stanove. EU će nastaviti pružati pomoć Romima, ali i drugim društvenim skupinama – poručio je Davenport.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je grad preuzeo obvezu za zbrinjavanje 170 obitelji tijekom ove i sljedeće godine i najavio da će do kraja 2015. ukupno 68 porodica dobiti ključeve stanova. Kako je dodao, za 54 obitelji već je riješeno stambeno pitanje, a naredne godine biće osiguran adekvatan smještaj za još 48 obitelj.

– Kada pogledate smijeh ove djece i sreću ovih ljudi, shvatite da činimo pravu stvar i brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija – rekao je Mali i dodao da Grad i Delegacija EU na pravi način pokazuju koliko brinu o romskoj populaciji.

Prezicirajući da se nove zgrade grade u Jabučkom ritu iu Mislodjin kod Obrenovca, Mali je istaknuo da će Grad i ubuduće biti posvećen inkluziji Roma i osiguravanju adekvatnog smještaja za romske obitelji koje žive u nehigijenskim naseljima. Predstavnik obitelj Bekim Gaši zahvalio se u ime svih useljenih gradonačelniku i šefu Deleacije EU što su im omogućili rješenje stambenog pitanja.

Izgradnja zgrade u Orlovskom naselju trajala je 180 dana i završena je sredinom siječnja, vrijednost donacije iznosila je 270.000 eura, a Grad Beograd je osigurao dozvole za gradnju i povezivanje zgrade na infrastruktuirne priključke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Izvor:
Orlovsko-naselje-romske-porodice-Sinisa-Mali-10
Foto: Tanjug/Marko Đoković
« od 4 »
🔥0