Školski pribor dobilo 40 predškolaca romske nacionalnosti

Školski pribor dobilo je 40 mališana romske nаcionаlnosti koji pohаđаju predškolski pripremni progrаm.

Podjela paketića organizirana je u okviru projekta Jačanje uloga ključnih lokalnih aktera u potpori i monitoringu inkluzije romske djece u pripremni predškolski program“, koji financira Organizacija za europsku suradnju i sigurnost -OEBS Misija u Srbiji.

Vladimir Petrović, koordinator projekta, podsjetio je da Udruga Roma Braničevskog okugle ima dobru suradnju s OESSom od 2006. godine koja je rezultirala realizaciji mnogobrojnih projekata.

 

“Ideja je da se siromašnoj romskoj djeci pomogne da lakše savladaju predškolski pripremni program i da se omogući uvid u daljnje obrazovanje kroz upis u prvi razred osnovne škole. Drugi segment podjednako značajan je nadogradnja lokalnog akcijskog plana za unapređenje položaja Roma, koji ističe 2015. godine.Ideja je da kroz ove akivnosti oformimo grupu od strane lokalne samouprave i svih zainteresiranih strana za rješavanje problema Roma.Očekujemo da od svibnja te grupe budu formirane i da nadogradimo lokalni akcijski plan koji će pratiti nove nacionalne i lokalne strategije “, istaknuo je Petrović.


Grad Požarevac je partner na ovom projektu, a ispred lokalne samouprave djecu i njihove roditelje pozdravio je Gordan Bojković, pomoćnik gradonačelnika, koji je poručio mališanima da slušaju svoje odgajatelje i da ovaj pribor upotrebe kako bi usvojili neka nova znanja i vještine. Roditeljima je poručio da podrže svoju djecu u školovanju jer im je ovo prvi korak od koga će dosta ovisiti lakoća s kojom će kasnije usvajati gradivo.
Bojković je još napomenuo da nije istina da se škola ne isplati, pogotovo ako se ljudi nalaze u težem ekonomskom položaju jer je škola jedini najlakši i

najsigurniji izlazak iz tog položaja.

Grad Požarevac stoji uz sve skupine koje se bore za poboljšanje statusa i rješavanje problema i trudi se razviti suradnju sa strukturama iz EU. Svjesni smo toga da nemamo mnogo sredstava, a da imamo mnogo potreba i pokušavamo, koliko je god to moguće, izađemo u susret.Zašto? Zato što smo svi mi građani ovog grada i svako je podjednako vrijedan , naglasio je Bojković.

 

Školski pribor dobilo je dvadesetoro djece romske nacionalnsti u Požarevcu i isto toliko u Kostolcu.
Ovo je samo jedan segment natječaja gdje se djeci na teritoriju Požarevca i Gradske opštine Kostolac dodjeljuje školski pribor. Suradnja će se svakako nastaviti i ubuduće apliciraćemo kod različitih europskih fondova kako bi se poboljšao status djece ali i stanovništva , istaknuo je predsjednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić.

Izvor:

http://www.ebranicevo.com

« od 4 »

 

2