Ove svjetske zvijezde su Romi, a to sigurno niste znali (VIDEO)

Indiju su napustili u 10. stoljeću, a danas uglavnom naseljavaju Europu. Prema nekim podacima ima ih oko 10 milijuna i to najviše u Rumunskoj (550.000), Bugarskoj (350.000) i Češkoj (210.000), vjerski su nejedinstveni, slobodnog su duha, nitko im nije ravan u veselju, plesu i pjevanju, a sebe na svom jeziku nazivaju – Romi.

Brojni slavni umjetnici, znanstvenici i izvođači ponosni su na svoje romsko porijeklo, međutim bilo je i onih zvijezda o kojima smo čini se sve znali, osim da su romskog porijekla. Među njima su se našli britanski glumac Michael Caine, jedan od najvećih redatelja svjetske kinematografije Charlie Chaplin, američki glumac Yul Brynner, kao i čuvena pin-up boginja i seks simbol 40-ih Rita Hayworth

Otkrijte tko se sve našao na ovoj listi.

Michael Caine (1933)

Prema navodima časopisa “Gypsy Roma Traveller”, jedan od najboljih britanskih filmskih i pozorišnih glumaca sir Michael Caine romskog je porekla. Njegovo puno ime je Maurice Joseph Micklewhite, a upravo u romskoj tradiciji njegove porodice bilo je da se prvorođenom sinu nadjene ime – Maurice. Otud je i njegov otac nosio isto ime. Caine je dvostruki dobitnik Oskara – 1987. (za Woodyja Allena postignuće “Hannah i njezine sestre”)  i 2000. (“Kućna pravila”) kada ga je ordenom viteza odlikovala kraljica Elizabeta Druga i to za doprinos filmskoj umjetnosti.

Charlie Chaplin (1889-1977)

Svijetom je protutnjala vijest da je otkriven dokument koji potvrđuje da je jedan od najvećih redatelja svjetske kinematografije Charlie Chaplin zapravo bio Rom i da je rođen u ciganskoj karavani. Pismo je pronađeno u ladici koju je naslijedila Chaplinova kćerka Victoria, a poslao ga je izvjesni Jack Hill iz Thumworda koji u njemu otkriva da je o porijeklu slavnog glumca saznao od svoje tetke.

– Karavan je pripadao romskoj kraljici, koja je bila moja tetka. Rođen si u “Black Patch”-u  Smethwicku blizu Birminghama – napisao je Hill.

Inače, “Black Patch” je bilo karavansko naselje iz ere industrijalizacije u Birminghamu 1880. godine, a Chaplinov rodni list nikada nije pronađen, iako je krajem 1880. bila zakonska obaveza.

Yul Brynner (1920-1985)

Holivudski glumac Yuli Borisovich Bryner je prema vlastitom svjedočanstvu imao četvrtinu romske i četvrtinu židovske krvi. Naime, otac Brynnerove majke Marousia Dimitrievna (Blagovidova) bio je ruski Židov, a majka ruska Romkinja. Upravo među Romima, Brynner je naučio da svira gitaru i igra na trapezu. Za života bio je izabran za počasnog predsjednika Roma i tu titulu je ponosno nosio do smrti.

Elvis Presley (1935-1977)

Prema navodima časopisa “Gypsy Roma Traveller”, daleki rođaci kralja roka Elvis Presleya bili su Romi koji su živjeli u Nemačkoj, a početkom 18-og stolječa imigrirali u SAD. Časopis navodi da je djevojačko prezime Presley majke bilo Smith, što je, kako se navodi u tekstu, “bilo često prezime britanskih Roma“. Međutim, David Eltir pisac i istraživač romske kulture osporio je svojevremeno pisanje ovog magazina izjavivši da se radi o “dezinformaciji čitalaca”.

– Koliko je do sada u stručnim krugovima poznato, nije bilo nijedne zabilješke o tome da je Elvis Presley romskog porijekla. Činjenica da je neko imao rođaka Roma u porodici prijee 300 godina ne znači da je i on sam Rom – rekao je Eltir.

Bob Hoskins (1942-2014)

Nema ko engleskog glumca Boba Hoskinsa nije miješao sa američkim Dany De Vitom, ali zato se na prstima ruke mogu izbrojati oni koji su znali da je Robert Wiliam Hoskins (po babi) bio romskog porijekla. Veći dio mladosti ovaj glumac proveo je putujući i radeći u cirkusu. Godinu 1967. proveo je kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a prije filmske karijere radio je i kao – gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač. Prema vlastitom svjedočanstvu, prvu ulogu je dobio sasvim slučajno 1969. Htio je da otprati druga na casting, međutim  jedan od agenata ga je pomiješao sa nekim glumcem te je dobio ulogu u predstavi. Proboj je doživio sa ostvarenjem “Crni petak za gangstere” iz 1980.

Pablo Picasso (1881-1973)

Jedan od najvećih slikara, skulpturista, crtača i grafičara 20-og stolječa, osnivač kubizma (uz Georges Braque), Španjolac Pablo Picasso ponosio se svojim romskim porijeklom. Slikar koji je  stvorio više od 6.000 slika, skulptura i crteža i čija dijela vrijede milione ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je i četvoro dece, a posljednje – kćerku Palomu dobio je u 68. godini.

Django Reinhardt (1910-1953)

Jedan od najvećih jazz -gitarista svih vremena Django Reinhardt bio je Rom. Za one koji nisu upoznati sa radom ovog velikana reći ćemo samo da je silom prilika izmislio potpuno novu tehniku sviranja koristeći, samo kažiprst i srednji prst na lijevoj ruci (pošto su mu mali i domali bili paralizirani). Djangova jazz gitara i danas “živi” u francuskoj manuš-muzici.

Rita Hayworth (1918-1987)

Iako su mnogi osporavali ovu činjenicu, sudeći po časopisu “Gypsy Roma Traveller” američka pin-up boginja i seks simbol 40-ih Rita Hayworth rođena kao Margarita Carmen Cansino, bila je Romkinja. Crvenokosa ljepotica za potrebe filma postala je plavuša, a u svojoj karijeri, ostvarila je 71 ulogu. Njen najpoznatiji film “Gilda” iz 1946. ostao je upamćen po Ritinom senzualnom svlačenju jedne rukavice

(Katarina Vuković)

Izvor:

http://www.telegraf.rs

 

🔥23