Svjetski dan Roma – veliki problem i dalje obrazovanje i zapošljavanje

Povodom Svjetskog dana Roma razgovarali smo s Čedom Todorovićem iz Udruženja Roma “Ludari” Slavonski Brod od kojeg smo nešto više saznali o položaju, obrazovanju i zapošljavanju Roma, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Brodsko-posavskoj županiji.

“Ovaj dan je vrlo važan za nas Rome jer je 1971. godine na današnji dan održan prvi kongres Roma gdje je usvojena odluka za službenu himnu i zastavu, te položaj Roma u svijetu”, rekao je na početku razgovora Čedo Todorović.

“Mogu reći da ima malo pomaka na razini Hrvatske kada je u pitanju položaj Roma. Akcijskim planom za desetljeće Roma mnogo toga je učinjeno, ali nije dovoljno. Položaj Roma u Međimurskoj županiji je dosta unaprijeđen, tamo je dosta novaca otišlo, dosta projekata je odrađeno pogotovo iz IPA programa Europske unije. Što se tiče Brodsko-posavske županije, ima i tu malih pomaka. Znamo da je ekomonska kriza, nedostatak je novaca za donošenje napredaka u infrastrukturi i to sada vrlo sporo ide. Grad Slavonski Brod nema sada toliko novaca kao prije i radi se onoliko koliko se može. Puno toga još ima za odraditi. U romskom naselju u mjesnom odboru Josip Rimac treba se dovršiti infrastruktura, izgraditi društveni dom, jer naši članovi RKUD-a „Ludari“ vani vježbaju zato što nemaju uvjeta”, kaže Todorović.

“Kod obrazovanja Roma također nema velikog napretka. Dosta Roma se uključuje u prve razrede, ali kada dođu u 5. ili 6. razred, odnosno u godinama puberteta mnogi odustaju, jer gledaju veliku nezaposlenost i sami zaključe da im škola neće ništa donijeti. No, kasnije shvate da je škola dosta važna, pa putem obrazovanja za odrasle završavaju osnovnoškolsko obrazovanje. Što se tiče zapošljavanja, jedina opcija za Rome su javni radovi. Računajte da u Slavonskom Brodu u našem naselju ima najmanje 150-200 mladih Roma koji bi željeli raditi, ali kada krenu javni radovi, 20-30 njih se zaposli, a ostali ne, iako bi željeli raditi, ne žele živjeti od socijale. Ne građevinskim radovima pokušavaju naći posao, negdje se uspiju zaposliti, a negdje rade na crno”, rekao je Todorovi za Soundset Brod.

Kako kaže Todorović, njihove procjene govore da na području Brodsko-posavske županije ima 1500 Roma iako se službena brojka još ne zna dok popis stanovništva govori da nas ima oko 1200. Mnogi se ne žele izjasniti kao Romi, pa se izjašnjavaju i kao Rumunji. “Imamo u popisu i takvih i smatram da su to naši Romi. Naime, tako su se deklalirali zato što Romi imaju vlaški dijalekt rumunjskog govornog područja”, kaže Todorović.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma za Slavonski Brod je sutra (četvrtak, 9. travnja) kada će se od 19 sati i 30 minuta u Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić” održati koncert na kojem će nastupiti Brodski harmonikaški orkestar “Bela pl. Panthy”, Brodski tamburaški orkestar, Gradska limena glazba “Željezničar”, Folklorni ansambl Broda, Romsko kulturno-umjetničko društvo “Ludari”, Športsko plesni klub Astra i djeca polaznici radionica “Zajedništvom do tolerancije”.

Izvor:

http://www.soundset.hr

1