SVJETSKI DAN ROMA – Koncert “Zajedništvom do tolerancije”

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: ilustracija

SLAVONSKI BROD –  Zovu ih jedinstvenom nacijom bez zemlje i vječnim nomadima, narodom iznimno zahvalnim za filmske teme, ljudima sklonim pjesmi i sasvim specifičnom načinu života. Oni su Romi, narod koji danas, 8.travnja, diljem svijeta, obilježava svoj dan. Tim povodom u Slavonskom Brodu će  9. travnja, u Kazališno koncertnoj dvorani  biti održan veliki koncert pod nazivom “Zajedništvom do tolerancije”.

8.travnja, Svjetski dan Roma proslavlja se u  čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 1971. Godine u Londonu, kao jedan od najvažnijih događaja u suvremenoj povijesti Roma.  Kongres je to na kojemu su prvi puta službeno  usvojene  odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska je zastava, odlučeno je prije 40-ak godina, u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu  plave boje što je simbol neba. Crveni kotač  u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi „Gyelem, Gyelem“ (˝idem, idem˝).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, najviše  u Međimurskoj županiji, iako ih je značajan broj i na prostoru Brodsko posavske županije. Upravo su tamo, zahvaljujući kvalitetnom radu Vijeća romske  nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda na čelu s predsjednikom Robertom Radićem, Romi iznimno dobro asimilirani, ali i aktivni članovi lokalne zajednice.

Međunarodni dan Roma

Do 2020. u Hrvatskoj je na snazi nacionalna strategija „Desetljeće za Rome“ čiji je cilj smanjivanje jaza između romske i neromske populacije, kao i sveobuhvatno uključivanje Roma u sve segmente društva što bi, dugoročno, trebalo  postići podizanjem razine općeg i ciljanog obrazovanja te poboljšanjem ekonomskog i zdravstvenog statusa Roma. Dokument o desetljeću Roma proizašoa je iz regionalne konferencije na visokoj razini održanoj u Budimpešti 2003. pod nazivom Romi u rastućoj Europi: izazovi u budućnosti.

Premijeri devet zemalja uključenih u Desetljeće potpisali su, na tom tragu, dvije godine kasnije, u Sofiji Deklaraciju Desetljeća o uključivanju Roma. Iako su istraživanja pokazala kako prema Romima postoji svojevrsna distanca, ali i distanca Roma prema neromima, integracija Roma u zajednice u kojima žive iz godine u godinu sve je bolja. Najveći pomaci napravljeni su u sustavu odgoja i obrazovanja, koji više nisu samo na nivou projekta nego su jednostavno usustavljeni. Ipak prema podacima UNDPI-a, samo 40 posto Roma završava osnovnoškolsko obrazovanje. Vrlo mali broj završava srednju školu, pogotovo žene Romkinje, dok je u Hrvatskoj  registrirano samo 29 studenata Roma.

Povodom Svjetskog dana Roma u Slavonskom Brodu, sutra će, 9.travnja, u Kazališno koncertnoj dvorani , biti održan veliki koncert pod nazivom “Zajedništvom do tolerancije”. Na koncertu će nastupiti članovi Harmonikaškog orkestra “Bela pl. Panthy”, Brodskog tamburaškog orkestra, Gradske limene glazbe “Željezničar”, Folklornog ansambla Broda, KUD-a “Ludari”, Športsko plesnog kluba Astra i djeca, te polaznici radionice “Zajedništvom do tolerancije”.

Izvor:

http://slavonski.hr

🔥2