Međunarodni dan Roma

Međunarodni dan Roma, koji se od 1990. godine obilježava 8. travnja, prilika je da se iskaže solidarnost i potpora najvećoj nacionalnoj manjini u Europi.

Opća deklaracija o ljudskim pravima UN-a, u članku 1. navodi: “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.”

Iako se gotovo nitko ne bi odlučio suprotstaviti izrečenoj istini, svjedoci smo da Romi trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta. Unatoč nastojanjima, njihov se položaj nije bitno promijenio. I dalje se radi o segregiranoj grupi kojoj treba pomoć jer je slabijeg obrazovnog i imovnog stanja, te zapostavljena – a sve zato što pripadaju jednoj određenoj nacionalnoj skupini.

Prije svega, romska djeca imaju bitno slabije šanse postići uspjeh u životu. To je činjenica koja treba poticati na promišljanje o stanju društva koje je dužno o tome voditi računa. Briga o njegovanju kulture, jezika i običaja Roma, određuje stupanj tolerancije i demokratičnosti društva u kojem oni žive.

Predrasude prema Romima dovode do njihove sustavne diskriminacije u svim područjima društvenog života: od obrazovanja do zdravstvene i socijalne skrbi, te zapošljavanja. Uvjeti stanovanja ispod su nivoa za očuvanje ljudskog dostojanstva i ne daju osnova za nadu u sretan život Roma u zajednici. Činjenica da se brojni Romi ne žele izjašnjavati Romima, već pripadnicima većinske nacije, dovoljno govori o tome.

Nažalost, predrasude prema pripadnicima romske nacionalne manjine manifestiraju se i u medijskim istupima javnih osoba i političara, koji pri tome olako prelaze preko činjenice da se radi o grupi kojoj niti jedna zajednica u povijesti nije dala jednaku priliku. Poboljšani položaj i uspješnost Roma svakako će dati i povoljniju sliku o društvu u kojem živimo.

Stoga mi u Volonterskom centru Slavonski Brod iznimno smo ponosni što među svojim članstvom imamo zastupljenu i Romsku manjinu.

Svim Romkinjama i Romima želimo sretan Međunarodni dan Roma!

Volonterski centar Slavonski Brod i mreža socijalnog volontiranja Brodsko – posavske županije.

Izvor:

http://vcsb.hr

🔥15