Danas se obilježava Svjetski Dan Roma

Autor: Čedo Todorović

Na današnji dan u Londonu 1971 godine se održao prvi svjetski kongres roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu. Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji.

Iako je je prošlo 44 godine od prvog kongeresa roma, na promicanju i zaštiti identiteta roma je vrlo malo učinjeno. U istočnoj europi, napadi na rome su učestali, kako od građana, tako i od službenih vlasti. U Slovačkoj su 2009 godine policija je maloljetne fizički zlostavljala huškajući policijske pse da napadaju maloljetne rome. Maloljetni romi su optuženi za krađu novčanika i da su srušili stariju osobu na pločnik. U mađarskoj se otvoreno poziva na uništenje i protjerivanje roma. Bilo je učestalih napada molotovljevlim koktelima na romske obitelji i njihove domove.

U zapadnoj i južnoj Europi, iako europska unija jamči svim građanima europske unije jednakost u zaštiti ljudskih prava, romska ljudska prava su bila prekršena. Rome su stavljali u posebnim izoliranim naseljima bez ikakvih uvjeta za život, a u Francuskoj su ih masovno deportirali u njihove matične zemlje.

U Hrvatskoj Akcijskim planom desetljeća 2005-2015, dosta se toga uradilo, ali ne dovoljno. Neuređena infrastruktura u romskim naseljima, problemi u obrazovanju u predškolskom odgoju djece, iako država financira roditeljski udio, mnogi romi ne mogu uključiti svoju djecu u vrtiće i predškolsko obrazovanje zbog velike udaljenosti od najbližijih vrtića. Socijalna pomoć je smanjena, pa je svedena na preživljavanje. Romi žele raditi, ali im se ne pruža prilika da se u tome dokažu, jer večina roma nema završenu osnovnu školu. Čak oni koji završe srednju školu ili fakultet ne mogu nači posla. Prema romima još postoji diskriminacija, kako u zapošljavanju, tako i u svakodnevnom životu.

Rome se smatra da su kradljivci, da piju, da ne žele raditi. To je stigmatizacija i protuustavno ophođenje prema građanima Republike Hrvatske. Ustav Republike Hrvatske jamči svim građanima jednakost i slobodu kretanja i izražavanja. Na jednakosti i poštivanju ljudskih prava se još mnogo toga treba raditi. Večina roma živi u getoiziranim naseljima, bez uređene infrastrukture, to jest, bez vode, struje i kanalizacije. Živit u 21-om stoljeću, kao da je život u 1-om stolječu. Državna vlast i lokalna vlast trebaju što više da se uključe u unapređenju uvjeta i standarda života roma. Traže pomoć od svih građana da im pomognu u unapređenju njihovog standarda života, da ih razumiju, da shvate da su svi jednaki i da ih ne osuđuju, jer romi su isto sudjelovali u Domovinskom ratu.

Ali unatoč svim preprekama koje im stoje na putu romi vjeruju u “bolje sutra” za njihovu djecu. Danas romi u Hrvatskoj i u cijelom svijetu obilježavaju Svjetski Dan Roma, pa stoga svim romima Romski portal čestita Svjetski Dan Roma.

🔥8