Pirotski Romi besplatno dobivaju osobne iskaznice

PIROT Oko 180 Roma iz Pirota koji žive ispod granice siromaštva dobiće osobne karte u akciji besplatnog dobivanja osobnih dokumenata koju provode Nacionalni savjet Roma i organizacija Inicijativa za razvoj i suradnju“.

Kako je Tanjugu izjavio predstavnik Nacionalnog savjeta Roma u Pirotu Aleksandar Durmišević, od početka godine je u okviru ove akcije besplatne osobne iskaznice dobilo četrdesetak Roma.

Obilazili smo Romsko naselje u Pirotu od kuće do kuće i pronašli smo da 180 Roma ovdje nema osobne iskaznice. Od početka godine četrdesetak osoba dobilo osobne karte u okviru akcije a cilj nam je da svi Romi koji žive ispod granice siromaštva dobiju lična dokumenta. istodobno, pokušavamo se izborimo za što veći stupanj društvene uključenosti Roma , kaže Durmišević.

On je dodao da su pokretanje ove akcije inicirali Dejan Živković, predstavnik Nacionalnog savjeta Roma u Srbiji, kao i organizacija Inicijativa za razvoj i suradnjuu Srbiji.

Ružica Durmišević kaže da već tri godine nema osobnu iskaznicu. Nemam osobnu iskaznicu već tri godine jer nemam ni novca da izdvojim da bi dobila osobnu iskaznicu. Sin mi je bolestan i nemamo novca ni za njegovo liječenje. Zahvaljujući ovoj pomoći osobnu iskaznicu dodijeljena sin a uskoro treba i ja dobiti“, kaže Ružica za Tanjug.

Rozita Halili već četiri godine nema lična dokumenta. Četiri godine nemam osobnu iskaznicu, ali sada imam, ai drugo dijete mi isto nije imalo dokumenta ali će ih uskoro dobiti“, kaže Rozita, koja također živi u teškim uvjetima, bez posla i sredstava za egzistenciju.

Izvor:

http://www.rtv.rs

🔥5