Svjetski jedinstven projekt ‘Zajedništvom do tolerancije’

Autor: 035Portal

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, disclocirani studij u Slavonskom Brodu, brodski harmonikaški orkestar Bela. pl. Panthy, Hrvatski školski muzej Zagreb i Udruženje Roma Ludari rumunjskog porijekla Slavonski Brod provode projekt Zajedništvom do tolerancije. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljena su događanja u sklopu ovog projekta, odnosno tri radionice, glazbena, jezično-kreativna i plesna radionica. Prema riječima prodekanice FOOZOSa doc.dr.sc.Emine Berbić Kolar prilikom predstavljanja projekta „ovo je inovativan projekt kako u našem gradu tako i u cijeloj državi ako ne i šire te pokazuje kako grad Slavonski Brod nije „grad slučaja“ nego grad koji drži do tolerancije i integracije romske zajednice u civilno društvo. U projekt je uloženo puno volonterskog rada i truda“.

Što se tiče glazbene radionice, nastavak je to projekta od prošle godine kada su u radionicama okupili puno djece brodskih osnovnih škola, a tada su odrađene humanitarno zbog poplava. Kako kaže profesorica glazbene kulture Sanja Nuhanović s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, dislociranog studija u Slavonskom Brodu i umjetnički voditelj harmonikaškog orkestra ovo je bila velika želja da za Svjetski dan Roma udruge s područja kulture pripreme jedan program koji bi poklonili Romima kao našim sugrađanima.

„Sretna sam što mi se ta želja ostvarila i što su se tome priključili i Hrvatski školski muzej iz Zagreba i brojne udruge s područja kulture. Na koncertu koji je na rasporedu 9. travnja u 19 sati i 30 minuta u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić, nastupiti će Brodski harmonikaški orkestar „Bela pl. Panthy“, Brodski tamburaški orkestar, Gradska limena glazba „Željezničar“, Folklorni ansambl Broda, Romsko kulturno-umjetničko društvo „Ludari“, Športsko-plesni klub Astra i djeca polaznici radionica „Zajedništvom do tolerancije“, kaže Nuhanović koja je i voditeljica glazbene radionice i kaže kako je glazba ono što povezuje, odnosno jedan univerzalni jezik koji povezuje u ovom slučaju romsku i neromsku djecu.

Suorganizator Jezično-kreativne radionice je Hrvatski školski muzej iz Zagreba, a ravnateljica Branka Manin kaže da se ovaj projekt nastavlja na projekt „Školski muzej na kotačima“ gdje je muzej surađivao s raznim romskim zajednicama i udrugama s područja cijele Hrvatske.

„Ono što smatram iznimno vrijednim u ovom projektu je idealan spoj više faktora. Hrvatski školski muzej kao baštinska ustanova koja čuva i prezentira povijest školstva i obrazovanja na ovim prostorima je jedan faktor. Drugi važni čimbenik je obrazovanje budućih učitelja i prosvjetara koji će s djecom raditi u budućnosti i uključivanje lokalne zajednice što je je još jedan važan faktor“, rekla je Manin.
Ovoga puta odlučili su se spojiti nešto što je dio baštine, čuvanja građe, naslijeđa informacija i znanja i organizirati radionicu vezenja koje se danas u školama izgubilo, dakle povezivanje ručnog rada s umjetničkim obrazovanjem.

Voditeljice treće radionice u sklopu projekta „Zajedništvom do tolerancije“ su Katica Stjepanović i Iva Kekez, trenerice u Športsko-plesnom klubu Astra.
„Smatramo da je ovo izraziot kreativan način i vrlo zabavan za djecu. Oni su već na prvoj radionici pokazali da i među njima nema razlika. Bez obzira što su radionice podijeljene u tri skupine i kako su učenici iz različitih škola i dijelova grada pomiješani u grupama, odlično se slažu i surađuju. Na plesnoj radionici ih učimo osnovnim pokretima akrobatskog rock ‘n’ rolla i drugih plesova. Oduševili su nas dječaci i našli smo neke potencijalne dječake koje bi rado prihvatili u klub i razne plesne projekte“, rekla je Iva Kekez.

Predsjednik Udruženja Roma „Ludari“ Robert Radić zahvalio se zakladi Hrvatska za djecu  iz Zagreba koja je omogućila da romsku djecu integriraju u društvo.
„Ovo je povijesni uspijeh jer smo uspjeli s tim nakon dosta godina truda, tako da se djeca neće više biti odbačena, zapuštena i omalovažavana. Pozivam sve zainteresirane da dođu 9. travnja u KKD „Ivana Brlić-Mažuranić i da zajedno proslavimo Svjetski dan Roma i pokažemo kako je postignut jedan cilj i da tako treba nastaviti i dalje“, napomenuo je Radić.

Izvor:

http://www.035portal.hr

« od 7 »
🔥6