U Njemačkoj izlaze prve romske novine “Bachtalo”

Autor: Čedo Todorović

Kako navodi njemački WAZ, u Duisburgu su izašle prve romske novine “Bachtalo”, što u prijevodu znaći “sreča”. Prve romske novine če govoriti o životu roma u Njemačkoj. Kako postoje razni stereotipovi koji se povezuju sa romima da su:  lijenčine. da kradu, žive u smeću, ove novine žele ukazati na drugačiju sliku životu roma u Njemačkoj.

“Želimo pokazati rome zaista kakvi jesu”, rekao je Martin Redies, ćlan nevladine organizacije “Čovjek je čovjek” (“Mensch ist Mensch”). Život roma če biti ukratko prikazan, kroz životne priče romskih osoba, romske sudbine, lijepim fortografijama, reportažama i receptima. Martin Redies je kazao da su mnogi romi neobrazovani, te je rekao da su ovo možda prve novine i u Europi i širije.

Tisak bi trebao započeti sa 1500 brojeva, koji bi sadržavao 8 listova, dvostrano tiskanih. Tisak več ima prednarudđbu od 150 kontakta, koji bi dalje preprodavali novine. Tisak bi se trebao otkupiti po 50 centi po broju i dalje prodavati po dva eura po broju, što bi mnogim preprodavačima donijelo nekakvu zaradu.

Izvor:

http://www.derwesten.de

 

🔥2