George Soros i Vijeće Europe su se dogovorili oko osnivanja novog Europskog Instituta Roma

Milioner i filantropist George Soros i Vijeće Europe će pokrenuti osnivanje novog Europskog Instituta Roma.

Soros, predsjednik Fundacije Otvorenog društva i generalni tajnik Thorbjørn Jagland jučer napisali članak objavljen od strane ‘European Voice’, koja određuje svrhu novog instituta.

Oni pišu: “Za više od četiri desetljeća romska zajednica u Europi su htjeli uspostaviti instituciju koja bi dala svoju glazbu, umjetnost i jedinstvenu tradiciju na njihovoj vlastitoj pozornici.

“Diljem kontinenta, takva tijela postoje kako bi proslavili dio kulture, nacionalnosti i identiteta, ali ne postoji takva vrsta za Rome.

“Mnogi osjećaju taj nedostatak, osobito među romskim aktivistima nastavnicima i intelektualacima. To spaja osjećaj isključenosti i negira nam priliku da proslavimo utjecaj romske kulture na naš zajednički kulturni život. Mi smo udružili snage kako bi sve to ispravili.

“Europskih dvanaest milijuna Roma i dalje su na kontinentu najveća manjina – i koja se najviše prilagođava. Velika većina nastavlja živjeti odvojeno od većinskog društva, i u mnogim slučajevima su odvojeni zidom nepovjerenja i predrasuda. Ova stoljetna netrpeljivosti nema mjesta u otvorenoj i modernoj Europi. Vjerujemo novi Europski institut Roma može pomoći. “

Novi Institut bi “imao moć da educira, i da odsijeca negativne stereotipove koji još uvije prožimajua diljem kontinenta.”

Autori vjeruju da če Institut “postati snažan izvor samopouzdanja,” djelujuči kao “važan simbol.”

Oni su dodali: “takav institut također bi istražio načine na koji se Romski život oblikovao od strane drugih kultura i snaga, ističući sličnosti te razlike. Možda je najvažnije, to će osigurati orijentir za romsku djecu da imaju pogled osjećaja ponosa i pripadnosti. “

Članak potvrđuje da “Projekt će biti vođen samim romima”, te će imati jaku podršku od strane Vijeća Europe i Instituta Otvoreno društvo, opisujući kao “prirodni partnerstvo.”

Autori izjavljuju: “Prema tom prijedlogu, naše dvije organizacije će djelovati kao osnivači zajedno s novom skupinom – Savez za Europski institut Roma. Savez će biti sastavljena od postojećih romskih skupina, uključujući, na primjer, romski muzej iz Rumunjske i dokumentacija i kulturni centar njemačkog Sinta i Roma iz Njemačke. Zajedno, ćemo započeti financiranje Europskog instituta za Rome u petogodišnjoj start-up fazi.

“Zavod će slaviti romsku baštinu tijekom ali če i dokumentirati romska iskustva i djeovat če kao ao živo kreativno čvorište. To će biti mjesto za Romske umjetnike da rade zajedno i povezuju s kreativnim zajednicama diljem Europe da bi razmjenili i razvili ideje.

“Kroz sva događanja, izložbe i predstave Zavod će nastojati educirati javnost o širokom bogatstvu i veličini romske kulture i postignuća. Institucionalno, će djelovati kao savjetnik Vijeću Europe i država članica, tražeći uspostavu partnerstva sa sličnim tijelima diljem svijeta.

“Nikada takva institucija nije postojala – a ova ima našu punu podršku. Zajedno s našim partnerima Romima ćemo sada tražiti da se ostvarnit. Desetljećima vodeći Romski mislioci su raspravljali kako djelovati preko europskih granicapreko europskih granica protiv diskriminacije koju su oni svi doživjeli. Europski institut Roma može biti na čelo u toj izuzetnoj važnoj potrazi. “

Izvor:

http://www.humanrightseurope.org

1