Dodijeljeni certifikati volonterima u sklopu 'Mreže socijalnog volontiranja' Izvor; 035 Portal

Dodijeljeni certifikati volonterima u sklopu ‘Mreže socijalnog volontiranja’

Autor: 035portal

 Volonteri polaznici edukativnih radionica u okviru projekta „Mreža socijalnog volontiranja Brodsko – posavske županije“, njih 25-ero, primilo je u srijedu, 4. ožujka uvjerenja i certifikate o uspješnoj osposobljenosti upravljanja, motiviranja i animacije volontera na području Brodsko posavske županije. Certifikate su polaznicima edukacije dodijelili fra Ilija Jerković, ravnatelj Ustanove za rehabilitaciju i odgoj djece Zlatni cekin kao nositelja ovog projekta u našoj županiji, te Sanela Dropulić, predavačica na radionicama ispred Udruge Zagrebinfo.

Kako animirati volontere u vrijeme kada mnogi misle samo na sebe? Kako pronaći pozitivnu energiju i volju za društveno korisni rad u uvjetima kada svi pitaju za novce? Na koji način osigurati donacije za projekte koji ciljaju boljitku zajednice u kojoj živimo, u uvjetima opće besparice? Sve su to pitanja na koja su učinkovit odgovor i snalaženje u hrvatskoj volonterskoj zbilji pronašli najvredniji volonteri tijekom radionice koja se u prostorijama Zlatnog cekina održavala proteklih pet dana. Obuku je prošlo 25 volontera, od kojih neki imaju i više od dva desetljeća iskustva rada, ali i volonteri koji u tek na početku svog nesebičnog aktivnog djelovanja u zajednici.

Među volonterima koji su prošli ovu petodnevnu edukaciju pripadnici su i Romske nacionalne manjine (Udruga mladih Roma), Udruge osoba s invaliditetom Loco Moto, zatim tu su vrlo aktivne mlade članice Bebrinske udruge mladih koja je kroz svoj rad u proteklih nekoliko godina uspjela čak i zaposliti tri osobe, članice Kreativne udruge Bogatstvo u nama i niz drugih udruga civilnog društva.

Nešto više od 600 tisuća kuna vrijedan projekt „Mreža socijalnog volontiranja Brodsko posavske županije“ sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, Ured za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Nastao je kao inicijativa projektnog tima Poliklinike za rehabilitaciju djece “Zlatni cekin” s ciljem da se nedostatak financijskih i ljudskih kapaciteta u organizacijama civilnog društva kompenzira vlastitim snagama te se zadovolji potreba za socijalnim uslugama angažmanom volontera. Partneri u provedbi projekta su Volonterski centar Slavonski Brod i Udruga slijepih Brodsko posavske županije te Razvojna agencija grada Slavonskog Broda.

„Ako je Brodsko posavska županija primjer kako treba postaviti sustav volontiranja i kako se treba angažirati na nesebičnom radu u zajednici i korisnim projektima, onda mi je želja da se taj primjer prelije na cijelu Hrvatsku. To bogatstvo koje su otkrili zajednički radeći kroz interakciju teorije ali i prakse, dokazuje da volja postoji, samo trebamo iščupati još onu potporu okoline da shvati da volonterstvo nisu ljudi koje su budale koje rade za džabe, nego su to uistinu najplemenitiji pripadnici naše zajednice u koju nesebično ulažu sebe.“, kazala je Sanela Dropulić.

„Zahvaljujem svim polaznicima i predavačima koji us provodili obuku naših instruktora koji će davati potrebne informacije u ovom projektu, u uključivanju volontera u Mrežu socijalnog volontiranja na području Brodsko posavske županije. Trudimo se kroz taj projekt pokrenuti novu inicijativu za rad s osobama s invaliditetom. To je dosta zaboravljeno i nema dovoljno uključenog osoblja spram potreba. U našoj županiji ima jako puno osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, kojima je potrebna neka vrsta pomoči. Odlučili smo preko ovog projekta uključiti što više volontera jer društvo nema sredstva sve to isfinancirati. Ali, takva je situacija i na zapadu gdje ima jako puno volontera, pa ih i mi trebamo da bi ovaj projekt zaživio. Ova je edukacija bila prvi korak, a sad je na volonteima, ali i na medijima da ovaj posao zaživi i da se pokrene“, istaknuo je fra Ilija Jerković, ravnatelj „Zlatnog cekina“.

Ivica Vlašić/Brodski vjesnika

Izvor:

http://www.035portal.hr

« od 4 »
1