Rješavanje prijevoza djece za vrtić i predškolu

Dana 19.02.2015 godine u prostorijama Dječjeg vrtića „Hlapić“, Slavonski Brod, održan je radni sastanak između predstavnika REF-a, Siniše Senada Musića, Ravnateljice Vrtića Zorana Butorac i pedagoginje Dubravka Vlaisavljević, Ravnateljica Osnovne Škole Hugo Badalić, Irena Čugura-čerić i nastavnice Sandra Sekulić, dogradonačelnik grada Slavonskoga Broda, Hrvoje Andrić te romski predstavnici ispred Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda, Robert Radić, Udruženja Roma „Ludari“ Rumunjskog porijekla, Ljilja Radić, Romska udruga Mladih Brodsko-Posavske Županije, sa predsjednikom Milanom Mitrović, te Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava sa predsjednikom Čedom Todorović i tajnikom istoimenog romskog centra, Đef Radić. Tema sastanka rješavanje prijevoza djece vrtića i predškolske dobi.

Na samo početku Pretsdstavnik Roma education funda je predstavio rad REF-a, te je nave oda je REF međunarodna organizacija, koja djeluje u 16 zemalja, te je formirana na temelju donacija te se i tako financira. U Hrvatskoj djeluje već više od 10 godina. Način djelovanja REF-a je da financira projekte, koji su napisani na projektnoj bazi, te financira različita istraživanja od koji je jedan RECI+ istraživanje, radi i na procjenama zemlje, te na evaluacijama projekata. Glavni cilj REF-a je premostiti jaz romske i neromske djece, to jest da se romskoj djeci osigura isti start već pri samom upisu u osnovnu školu, te pri upisu u srednju školu, i naravno na fakultet. Što se tiće projekata, REF već ima izrađenu bazu svoju aplikacija, od koja je jedna Roma Childhood inclusion ili inkluzija romske djece već u ranom djetinjstvu. Postoji generalna aplikacija koji se odnose na iznose veće od 20000,00 Eura, te postoji aplikacija koja iznosi manje novaca to jest do 20000,00 te je i manje posla oko prijave. REF provodi davanja stipendije za studente, te bi za njih trebao već započeti projekt Roma Veritas koji nudi i plaćanje učenicima 4-ih razreda srednje škole, plaćanje instrukcija, plaćanje priprema za državnu maturu i pomoć pri upisu na fakultet. Dok osobama na fakultetu plaća sve tečajeve, stranih jezika, informatike, poslovanja da bi bili što konkurentnii na tržištu rada. REF je najviše svojih projektata provodio u Međimurju. Romske organizacije iz Slavonskog Broda i Brodsko-Posavske Županije su prve sa koji su mi uputili potrebe za romsku djecu. Velika je potreba prijevoza djece vrtičke i predškolske dobi, u kojemu će REF sudjelovati sa plaćanjem prijevoza, te će se raditi sustavno da lokalna samouprava preuzme obaveze prijevoza.

Vrlo je važno da romska djeca pohađaju vrtiće i da to bude miješane grupe, radi bolje integracije djece u obrazovanju. REF neće samo sudjelovati u projektu prijevoza djece već i na provođenje kvalitetnije integracije romske djece, te da romska djeca poslije pred škole i upisu u Osnovne Škole imaju bolje rezultate. Pitanje je da li će vrtić i Osnovna Škola zaposliti osobu romske nacionalne manjine radi bolje suradnje, istraživanja i rada sa djecom. Sa time da osoba koja se bude zaposlila mora odraditi svoje radne zadatke.

Predstavnici vrtića su zatražili da se pošalje neki primjer aplikacije, pa če se raditi na izradi projekta. Dogradonačelnik grada Slavonskoga Broda Hrvoje Andrić, smatra da bi bilo efikasnije kupiti autobus, jer se onda taj isti autobus može iskoristiti za razne aktivnsti Osnovne škole, grada Slavonskoga Broda i vrtića, jer plaćanje javnog prijevoza je skupa opcija. Siniša Senad Musić kao predstavnik REF-a, smatra da se u aplikaciji navedu oba dvije opcije, pa će ured REF-a, proučiti aplikacije i izvidjeti najbolje rješenje. Siniša Senad Musić je naveo da je najbitnije da se aplikacija preda do polovice travnja, jer u lipnju ili srpnju zasjeda odbor REF-a. Naveo je primjer provedbe projekta REF-a u osnovnoj školi „Škurije“ u Rijeci gdje provode rad sa djecom koji imaju problema u učenju. Ravnateljica osnovne škole „Hugo Badalić“ je napomenula da škola već provodi program produženog boravka za prvu smjenu odnosno za 1 i 3 razred, te je potreba da se produženi boravak sprovede i za drugu smjenu. Navela je da neromi plačaju dnevni boravak u matičnoj školi, dok romi imaju besplatan dnevni boravak u područnoj školi.

Siniša Senad Musić je napomenuo da je vrlo važno da se sprovede miješani odjeli, te se i kroz projekt može pokriti integracija da i djeca neromi budu učesnici projekta. Ravnateljica Zorana Butorac je upitala da li se projekt financira 100% i da li se financije se uplačuju unaprijed ili kasnije. Siniša Senad Musić je na to odgovorio da se projekt financira 100% i da se već u početku dio finacija dobije te nakon 6 mjeseci ostatak financija, ali je napomenuo da je vrlo važna suradnja sa romskim organizacijama.
Nakon sastanka predstavnik REF-a, je obišao djecu u Mjesnom Odboru „Josip Rimac“ gdje Udruženje Roma „Ludari“ Rumunjskog porijekla provode projekt „Pruži pomoć mladim romima“, financiran od Zaklade “Hrvatska za Djecu”.

Autor: Čedo Todorović

« od 5 »
3