U Slavonskom Brodu održana izložba fotografija „Djetinjstvo u ratu”

Autor: Čedo Todorović

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska je održala 12 prosinca u Slavonskome Brodu, izložbu fotografija „Djetinjstvo u ratu” – autora Jasminka Halilovića iz Sarajeva. Izložba fotografija je održana uz predavanje i filmsku projekciju na tematiku civilnih žrtve rata u Hrvatskoj, te svjedočanstvo uz popratnu glazbenu večer u Slavonskom Brodu.

Izložba se postavila u okviru projekta Europe Equals Equality, tj. njene faze Mjesec ljudskih prava, a predstavlja istoimenu knjigu objavljenu u veljači 2013. godine. Izložba se održala u petak, 12. prosinca, u 19 sati, u prostorijama caffe bara Galija, Petra Krešimira 37, Slavonski Brod.
Među brojnim izjavama objavljenim u izložbi jedna mlada Sarajka je, sjećajući se svog djetinjstva napisala: “Dječji osmijeh zarobljen je u ruševinama.” To je poanta ove izložbe. Izložba “Djetinjstvo u ratu”, Jasminka Halilovića, od pojavljivanja je kontinuirano među najizlaganijim izložbama u BiH. Nakon velike promocije u sarajevskom Domu mladih, predstavljena je izložbom u Beogradu, zatim u Europskom parlamentu u Bruxelessu, u Beču, Grazu, Zurichu i Tokiju.

Autor izložbe, Jasminko Halilović, izjavio je: “Dok neka djeca u svijetu i danas žive svoja ratna djetinjstva, najmanje što možemo uraditi jest poslati poruku mira. Ja vjerujem da je poruka koju nosi ova izložba baš takva. Zapravo vjerujem da nema ničeg što je više antiratno od sjećanja djece na rat.”
Predavanjem i kratkom filmskom projekcijom Inicijativa mladih za ljudska prava željela je povećati informiranost javnosti o značaju utvrđivanja činjenica i obeštećenja svih civilnih žrtava rata kroz ovaj javni događaj.
Javnim zagovaranjem utvrđivanja činjenica o svim žrtvama rata i obeštećenja za sve civilne žrtve želimo upozoriti javnost i vlasti kako su žrtve zaboravljene i vidljive samo prilikom dana sjećanja.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska će tijekom prosinca u sklopu “Dana ljudskih prava” u Pakracu, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Osijeku održati dodatni niz predavanja, filmskih projekcija, okrugle stolove i debate te koncert na kojima će se nastaviti tematizirati teme iz područja ljudskih prava poput ratnih zločina, mjerama zapošljavanja mladih, zdravstvo i mladi u EU, te drugi problemi lokalne zajednice koji su detektirani od strane lokalnih aktivista tijekom prijašnjih faza projekta.

Izvor:

http://www.romskicentar.com

« od 14 »

 

1