U Hrvatskoj obilježen Svjetski dan romskog jezika: Važnost očuvanja romske kulture i jezika

(Anadolu Agency)

Povodom Svjetskog dana romskog jezika, predstavnike Roma iz Hrvatske i susjednih zemalja primio je predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko.

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine, izjavio je kako je ponosan da je u Hrvatskoj postavljena jedina na svijetu dvojezična hrvatsko-romska ploča.

„Drago mi je da ste u Hrvatskoj postigli razinu koja garantira da će se vaša kultura i jezik čuvati i razvijati“, poručio je Josip Leko i naglasio kako Sabor njeguje prava nacionalnih manjina na specifičan način, a pokazatelj je da ima zastupnika romske manjine u kontinuitetu 12 godina.

„Želim vam da svoju kulturu, svoje običaje, svoju tradiciju, svoj jezik, bez obzira koliko se razlikovao međusobno, sačuvate, njegujete i da imate prosperitet u hrvatskom društvu i u društvima iz kojih dolazite“, izjavio je Leko i naglasio kako će Hrvatska nastaviti njegovati europske vrijednosti.

Kajtazi je naglasio kako se u protekle tri godine puno učinilo na očuvanju jezika zahvaljujući hrvatskoj Vladi. Sabor je 25. svibnja 2012. priznao Dan romskog jezika, godinu dana kasnije otvorena su dva izborna predmeta na Filozofskom fakultetu: Romski jezik 1 i 2 te Književnost i kultura Roma.

Jedina dvojezična hrvatsko-romska ploča postavljena je 5. decembra 2013. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

„Vjerujem da je to jedina, a možda i jedina u svijetu koja je postavljena“, izjavio je Kajtazi te najavio kako će iduće godine na Filozofskom fakultetu biti otvoren studij romskog jezika i kulture te europski centar za romske studije.

Kajtazi je izrazio nadu kako će do kraja njegova mandata romski jezik biti priznat kao ravnopravan manjinski jezik u Hrvatskoj.

Zastupnik Kajtazi uručio je predsjedniku Sabora prigodne poštanske marke i omotnicu koju je tiskala Hrvatska pošta povodom Svjetskog dana romskog jezika te veliki Romsko-romski i romsko-hrvatski rječnik izdan 2008. godine.

Izvor:

http://www.trt.net.tr

 

🔥3