Leko primio predstavnike Roma povodom Svjetskog dana romskog jezika

Leko primio predstavnike Roma povodom Svjetskog dana romskog jezika

U povodu Svjetskog dana romskog jezika predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike romske nacionalne manjine. 

Leko je rekao da je najvažnija vrijednost na kojoj se temelji hrvatsko društvo poštivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. 

U Hrvatskoj ste postigli razinu koja garantira da će se vaša kultura i jezik sačuvati. U Hrvatskom saboru također njegujemo prava nacionalnih manjina, a dokaz tome je da već dvanaest godina Romi imaju svoga zastupnika,poručio je predsjednik Sabora. 

Zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi zahvalio je Leki na odličnoj višegodišnjoj suradnji s romskom zajednicom. Podsjetio je da je u zadnje tri godine zahvaljujući Hrvatskom saboru i Vladi Republike Hrvatske ostvaren značajan napredak u izučavanju romskog jezika. 

Prošle godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu otvorena su dva izborna predmeta: Romski jezik 1 i 2 te Kultura i književnost Roma. Nedavno je Senat Filozofskog fakulteta donio odluku o otvaranju romoloških studija i otvaranju Europskog centra za romske studije, rekao je Kajtazi. Izrazio je nadu da će do kraja ovog mandata među priznate jezike nacionalnih manjina biti uvršten i romski jezik.

Izvor:
http://manjine.hrt.hr

0