Ne smognu li novac za udžbenike, prijeti im se oduzimanjem djece

Ne smognu li novac za udžbenike, prijeti im se oduzimanjem djece

Početak školske godine, osim veselja djece, donesi i financijske brige. Školske potrepštine, bilježnice, olovke, pa još i trošak za udžbenike. U mjestima u kojima političari osiguravanjem besplatnih udžbenika odnose jeftine političke bodove, nema većih problema, ali u ostatku Hrvatske roditeljske su novčane brige goleme. Isti problem imaju i podravski Romi. Već sami po sebi obavijeni plaštom siromaštva, nemaju još i za nove udžbenike. A ne smognu li novac i ne pošalju djecu u škole, prijeti im se oduzimanjem djece.

« od 2 »

Od desetero članova obitelji Oršuš iz Borovljana čak četvoro je školske djece. Za par će dana nova školska godina, a oni još nemaju knjige. To im se do sad nikada nije dogodilo. Uvijek su vezali kraj s krajem. Od skupljanja sekundarne sirovine i nadničarenja uspjeli su kupiti kuću i podizati djecu. Sad to više ne mogu.

I za četiri đaka bi morali odvojiti 4375 kuna. Sad po novom zakonu njima su smanjene socijalne pomoći i imaju pravo na 3100, objašnjava Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po korak.

Kome besplatni udžbenici?

Socijalna im je naknada znatno smanjena, a zbog admnistrativne pogreške za prošli su mjesec dobili samo 2100 kuna. To čuvaju za knjige,a treba im barem još toliko ne računajući novac za školske torbe i pribor.

Sudbinu Oršuševih djele i druga romska djeca. U naselju Drnje ima ih tridesetak.

Malo je vjerojatno da će Romima u Podravini i prigorju institucije pomoći. I ovog su puta prepušteni sami sebi. Županija nema novca, općina kojoj pripadaju također, pa kako se tko od njih snađe. Ministarstvo će doduše vratiti polovicu utrošenog novca za tu namjenu, ali tek po predočenju računa od kupovine knjiga. Romi se pitaju kako će visoke iznose uspjeti staviti na hrpu.

Osiguravanje školskih knjiga i pribora te omogućavanje školovanja obveza je roditelja. Ne učine li to izlažu se opasnosti da ostanu bez djece.

S pravom se pitaju Romi kako bi onda država pronašla novac za udomljavanje djece, a sada više nego dvostruko manje ne može dati za toliko potrebne školske knjige.

Izvor:

http://manjine.hrt.hr

0